A zöldtea csökkenti a szájüregi rák kialakulásának esélyét

A zöldtea egyik összetevője olyan biológiai folyamatot indít be a szájüregben, mely során a rákos sejtek elpusztulnak, míg az egészséges sejtek sértetlenek maradnak – állítja egy ételszakértői csoport Pennsylvania Államban. A felfedezés hozzájárulhat a szájüregi- és más rákos megbetegedések gyógyításához is.

zoldtea rakos betegseeg

Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a zöldtea egyik összetevője, az epigallokatekin-3-gallát, vagy röviden EGCG anélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy közben kárt tenne az egészséges sejtekben. A kutatók azonban mostanáig nem értették, ez a kémiai anyag miért csak a rákos sejteket támadja meg – mondja Joshua Lambert, a jelen kutatást vezető professzor.

Úgy tűnik, Lambert csapata rájött a titok nyitjára: az EGCG a mitokondrium nevű sejtszervecskében olyan folyamatot idéz elő, ami a rákos sejtek halálához vezet.

(X) hirdetés

„Az EGCG valahogyan károsítja a mitokondriumot és ez a mitokondriális károsodás olyan körfolyamatot indít be, ami még több károsodáshoz vezet, egészen a sejt haláláig. Olyan, mintha az EGCG reaktív oxigén fajták formációját idézné elő a rákos sejtekben, ami károsítja a mitokondriumot, amire a mitokondrium úgy válaszol, hogy még több reaktív oxigén fajtát hoz létre.”

Mialatt a mitokondriumban lejátszódó folyamatok végbemennek, a rákos sejtek csökkentik az antioxidáns gének kibocsátását, ami tovább gyengíti az ellenálló képességüket.

„Tehát a védekezőképességük csökken, miközben az EGCG oxidatív stresszt idéz elő – teszi hozzá Lambert.

(X) hirdetés

Ami a legmeglepőbb ebben a felfedezésben, hogy az EGCG az egészséges sejtekben nem indít el hasonló reakciót, sőt, úgy tűnik, hogy még növeli is azok ellenálló képességét – állítják a szakértők a Molecular Nutrition and Food Research szaklapban közzétett tanulmányban.

Lambert szerint a következő lépés az állatkísérleteken keresztüli tanulmányozás lesz. Ha azok a tesztek és az emberi kísérletek is sikeresek lesznek, a kutatók reményei szerint egy olyan rákellenes kezelési forma fejleszthető ki, ami káros mellékhatások nélkül kezeli a rákos megbetegedéseket.

„Sok kemoterápiás gyógyszerrel – főként a korai szerekkel – az a baj, hogy csak a gyorsan osztódó sejteket támadják meg, és bár a rákos sejtek valóban gyorsan osztódnak, ugyanúgy a szőrtüszők és a bélrendszer sejtjei is, éppen ezért sok a mellékhatás. A zöldtea fogyasztásakor ezzel szemben nem tapasztalhatók ezek a mellékhatások.”

Item added to cart.
0 items - Ft