Világrekord: a 97 éves ausztrál fogász friss diplomás lett

A legtöbb ember, ha a százhoz közelít, inkább a nyugalmat, nem pedig a kihívásokat keresi. Nem így Dr. Allan Stewart ausztrál fogorvos, aki 97 évesen szerezte meg negyedik diplomáját, ezzel megdöntve saját, 2006-os világrekordját, amikor először koronázták a Világ Legidősebb Diplomásává.

Kép: Southern Cross University

A hat gyermeket és tizenkét unokát felnevelő Stewart először az 1930-as években végzett fogorvosként a Sydney-i Egyetemen. Ezután az Államokba utazott, s ott képezte tovább magát szájsebésszé, majd Ausztráliában és az Egyesült Királyságban praktizált, több mint 40 éven keresztül.

A 80-as években aztán úgy döntött, ideje visszaülnie az iskolapadba és jogot kezdett hallgatni az ausztrál New England-i Egyetemen – ekkorra a legtöbb vele egyidős kolléga már a jól megérdemelt nyugdíját élvezhette. Akkor ugyan nem diplomázott le, de 2001-ben újra elkezdte tanulmányait és négy és fél év alatt végzett is, így lett belőle 2006-ban hivatalosan is a világ legidősebb élő embere, aki egyetemet végzett.

(X) hirdetés

2009-ben aztán újból hallgató lett belőle, bár ehhez különös motivációt talált, egyébként nem tervezte, hogy megint tanulni fog valamit. Az egyik lánya 70 évesen kezdett művészeteket tanulni a Southern Cross Egyetemen, ami megihlette az édesapát, s bár ő már 94 éves volt, semmi nem gátolta benne, hogy új kihívások elé állítsa magát.
Azt mondja, bár elég nagy feladat ez neki, igazán élvezi a tanulást. Javaslata szerint több idős embernek kellene visszaülnie az iskolapadba.

Oktatói is meg vannak vele elégedve, azt mondják, életkora ellenére ügyesen bánik a modern kommunikációs eszközökkel, például a Skype-pal, amit sokat kellett használnia az online megbeszélések kapcsán.

Az ausztrál öregúron kívül a világon csak egy maroknyi ember folytat vagy folytatott tanulmányokat ilyen idős korban. 2010-ben például a 94 éves, amerikai Hazel Soares életében először fejezte be felsőfokú tanulmányait. Három évvel azelőtt a 95 éves Nola Ochs szerzett diplomát történelemből, a Kansas-i Egyetem tanulójaként.

(X) hirdetés

Stewart szabadidejében nagyon szeret csónakázni, horgászni és kártyázni, és elmondása szerint a mostani diplomája után már isten bizony nem tanul többet.

Forrás: Dental Tribune Asia Pacific

Item added to cart.
0 items - Ft