Veszélyes légzésszünetek – Az alvási apnoe állcsont műtéttel kezelhető

Amerikai szájsebészek együttműködésének köszönhetően bizonyítást nyert az elmélet, miszerint az alsó-és felső állkapocs műtéti korrekciójával az alvási apnoe (OSA) tünetei jelentősen enyhíthetőek.

alvasi apnoe szajsebeszet fogaszat

Egy felnőtt ember számára 7-8 óra alvási idő elegendő ahhoz, hogy szervezete megfelelő mértékben regenerálódjon, feltéve, hogy minőségi alvásról beszélünk. Napjainkban a mély, pihentető alvást nem csak a felgyorsult életmódunk, a rengeteg felhalmozódott feszültség vagy a túlzott mértékű koffeinfogyasztás gátolhatja, hanem az egyre gyakrabban előforduló, ún. alvási apnoe.

A kóros légzésszünetek hátterében több dolog állhat, leggyakoribb oka a felső légutak összeesése, melynek következtében akadályozottá válik a szabad légáramlás, így oxigénhiányos állapot lép fel. Vannak azonban olyan veleszületett adottságok is, melyek hasonló módon kiválthatják az alvás közben fellépő légzésproblémákat, ilyen lehet a megnagyobbodott mandula, lágyszájpad, a helytelen orrlégzés vagy a hátrébb álló állkapocs.

(X) hirdetés

Az állkapocs említett rendellenessége műtéti úton kezelhető, az eljárás során mindkét állkapocs pozícióját előrébb hozzák. Az Alabama Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a műtét után jelentkező, a felső légutat érintő lágyszöveti változások számottevő mértékben javították az apnoétól szenvedő betegek állapotát. CT vizsgálatokkal is sikerült alátámasztaniuk, hogy a műtét következtében megnőtt a távolság a koponya hátsó része és az áll elülső pontja között, ezáltal megnövekedett a légutak területe.

A 10 másodpercet meghaladó légzésszünetként jelentkező alvási apnoe enyhébb esetben horkolást eredményez, míg mérsékelt- vagy súlyos állapotokban kialvatlanságot, magas vérnyomást, agyi keringészavart és szívproblémákat is előidézhet. A kóros állapot igazolásához alvásvizsgálatra van szükség.

Item added to cart.
0 items - Ft