A vércukorszint a fogorvosi székben is ellenőrizhető

2015-03-03T20:51:30+00:00 2015. március 4.|Általános hírek, Fogászati hírek|

Jelenleg Magyarországon közel 600 ezer diabéteszes ember él, ám a jóslatok szerint ez a szám 10 év múlva már a duplájára emelkedhet. Mivel a diagnosztizálatlan cukorbetegség igen veszélyes, az egészségügyi szervezetek megpróbálnak minél többféle alkalmat találni, hogy a lakosok vércukorszintjét ellenőrizni tudják. Egy úttörő elgondolás szerint, mivel sokan csak ritkán mennek el általános szűrővizsgálatokra, viszont a fogászaton esetenként többször megfordulnak, a fogorvosi székben ülve is ellenőrizni lehetne a páciensek vércukorszintjét.

diabetesz fogorvos

Az American Journal of Public Health egészségügyi szaklapban publikált tanulmány igazolni tudta, hogy a fogíny környékéről vett vérminta 99 százalékos egyezést mutat az ujjhegyből vett vérminta adataival, azaz a szájüregből származó vér ugyanúgy alkalmas lehet a vércukorszint mérésére, mint az ujjhegyből vagy vénából vett vérminta.

A tanulmányhoz összesen 408 főt vontak be, akik épp fogászati kezelésen vettek részt. A vérmintákban a hemoglobin A1c szintjét vizsgálták, ami az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét mutatja meg.

„A tanulmány új felfedezéseinek fényében a fogorvosi ellenőrzések kiváló alkalmat biztosíthatnak a diabétesz vizsgálatokra” – mondta Dr. Shiela Strauss, a kutatást vezető professzor.

hirdetés (X)

Jelen vizsgálatok egy korábbi megfigyelés-sorozatra épültek, melyben már felmerült a lehetőség, hogy a szájüregi vér alkalmas lehet a diabétesz ellenőrzésére. Dr. Strauss és csapata szerint a 45 évnél idősebb korosztálynak és a már diagnosztizált cukorbetegeknek különösen nagy segítség lehetne a fogorvosi diabétesz ellenőrzés.

A cukorbetegség bizonyos fogászati megbetegedésekkel is szoros összefüggésben van, hiszen a legtöbb diabéteszes beteg gyakori ínyvérzéstől, fogínygyulladástól vagy kellemetlen lehelettől szenved. Az új ellenőrzési módszer bevezetésével amint minimális esélye is felmerül a cukorbetegségnek, a fogorvos azonnal elemezni tudja a páciens vérmintáját és segíthet a diabétesz korai felismerésében is.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!