Válasszunk figyelmesen! Egyes műanyagok károsíthatják a kisgyermekek fogait

Bár a műanyagok mindennapos felhasználása nagyban megkönnyítette a modern ember életét, sorra jelennek meg olyan kutatási eredmények, melyek alátámasztják, hogy ezek az anyagok bizony korántsem olyan jó barátaink, mint azt gondolnánk. A biszfenol-A napjaink egyik legvitatottabb kémiai összetevőjévé kezd válni, s negatív élettani hatásai közé immáron a fogak károsítása is felkerülni látszik.

biszfenol a fogaszat gyermekfogaszat

Főként műgyanták, elektronikai cikkek, műanyag palackok, tárolók, cumisüvegek alapanyagaként, de blokkok előhívószereként és üdítős dobozok belső falának védőrétegeként is használják a biszfenol-A (BPA) névre keresztelt vegyületet, ami széles felhasználási körének köszönhetően napjaink egyik legnagyobb mennyiségben előállított kémiai anyaga.

Sajnos azonban amiatt, hogy ennyiféleképpen érintkezünk a biszfenol-A-val, kimutatható az emberi vérben, vizeletben, sőt még a placentában is. Több laboratóriumi állatkísérlet bizonyította már, hogy az állatok szervezetének egészséges működését és fejlődését nagyban akadályozza az anyag, s a szakértők azt feltételezik, ez a hatás az embereknél is érzékelhető.

(X) hirdetés

[stextbox id=”info” defcaption=”true” float=”true” align=”right” width=”250″]Európában 2011 januárjától tilos a cumisüvegek anyagához biszfenol-A-t használni, s egyes országok, például Franciaország 2015 júliusától az ételhordókra is kiterjeszti a tilalmat.[/stextbox]

A Párizsi Diderot Egyetem kutatócsoportja, élén Ariane Berdal-lal és Sylvie Babajko-val arra a megállapításra jutott, hogy az állatkísérletükbe bevont patkányok fogai megbetegednek, ha fogaikat napi rendszerességgel alacsony dózisban biszfenol-A-val kezelik. Az így kialakult elváltozások ráadásul kísértetiesen hasonlítanak a 6 és 8 éves kor közötti gyermekeknél előforduló zománcbetegségre (MIH), ami durván a gyermekek 18 százalékát érinti az adott korosztályban.

Az említett zománcbetegség túlérzékeny és erősen szuvasodó fogakat eredményez, ami a maradandó hatos őrlőfogakat és a szintén maradandó metszőfogakat érinti. Ráadásul az említett maradandó fogak formálódása és a biszfenol-A-ra legérzékenyebb életkor tökéletesen egybeesik – mindkettő a kisgyermekek egyéves korára tehető.

(X) hirdetés

Épp ezért érdemes egy kicsit tudatosabban választanunk ételhordót, kulacsot vagy cumisüveget a gyermekeinknek vagy akár saját magunknak, hiszen ma már léteznek olyan minőségi műanyagok, melyek nem tartalmaznak BPA-t.

Item added to cart.
0 items - Ft