Újdonság! Fogszenzor a szájüregi aktivitás tanulmányozására

Legyen szó evésről, ivásról, beszédről, köhögésről, légzésről vagy dohányzásról, ezekhez a tevékenységekhez kivétel nélkül a szánkat kell használnunk. Mivel szájüregünk egészségi állapotáról szervezetünk teljes egészére is következtethetünk, a Tajvani Nemzeti Egyetem nemrégiben olyan szenzort épített, melyet egyetlen fogba ültetve percről percre nyomon követhető szájüregünk működése.

Így néz ki a Tajvani Egyetem által kifejlesztett fogszenzor.
A Tajvani Egyetem által kifejlesztett fogszenzor tökéletes biztonsággal használható.

Hogy a megfigyelni kívánt személyt ne zavarja a szenzor, az egy műfogba rejthető, vagy ennek hiányában egy igazi fog oldalára rögzíthető. A szájüreg tevékenységek megfigyeléséhez használt gyorsulásmérő a jelenlegi kísérletben még drótokon keresztül küldte a jeleket, a jövőben azonban a szakemberek vezeték nélküli kapcsolattal vagy Bluetooth-szal oldanák meg a kommunikációt.

Hogy miért pont a fogakra esett a választás? A szakértők azt mondják, minden szájüregi tevékenység más és más mozgást idéz elő a fogakban, melyek tökéletesen megkülönböztethetők. A jelen kísérletben nyolc önkéntes vállalta, hogy viseli az apró szenzort, miközben például köhög, rágógumizik vagy beszél. Az adatokat a szenzor rögzítette, majd megkérték őket, hogy újból ismételjék meg a cselekvéseket, most azonban az érzékelőnek kellett különbséget tennie a résztvevők között. A szenzor 93,8 százalékos pontossággal volt rá képes, hogy megkülönböztesse az önkéntesektől érkező jeleket.

(X) hirdetés

A kutatócsoport szerint a fogszenzor segítségével feljegyezett adatok nagyon hasznosak lehetnek nem csak a fogorvosoknak, de más szakorvosoknak is, hiszen pontos és értékes információkkal szolgálnak az egyén étkezési, italfogyasztási szokásairól, vagy akár arról, hogy csikorgatja-e a fogát, esetleg hogy mennyire ideges természetű.

Mivel a szenzort a szájüregen belül helyezik el, a biztonság kiemelten fontos. A tajvani szakértők minden elektromos részt megfelelően körbezártak, s ha az érzékelőt véletlenül lenyelné az alany, akkor sincs baj, az ugyanis anélkül halad át az emésztőrendszeren, hogy bármiféle sérülést okozna – hasonlóan a kapszulába rejtett kamerás endoszkóphoz. A fejlesztők szerint, ha találmányukat sikerül minden pontján tökéletesíteni, a jövőben kiváló orvosi segédeszközzé válhat.

Item added to cart.
0 items - Ft