Újabb fogszuvasodást gátló csodaszer – Ez is csak ötlet marad?

2014-10-02T13:41:03+00:00 2012. október 5.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás|

Egy kémiai molekula, amitől „szuvasodásálló” lesz a fogunk? Ha lehet hinni a híreknek, igen. A csodaszer működési elve igen egyszerű: elpusztítja a szájüregben élő S.mutans baktériumot, ami a fogszuvasodás legfőbb okozója. Hogy új találmányról van-e szó? Nem teljesen. Elődjét évekkel ezelőtt bár nagy hírverés övezte, a gyártók mégsem tették elérhetővé fogyasztási cikkek formájában. Hogy miért nem? Próbáltuk választ találni a kérdésre.

Mikroszkóp alatt: a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans. Kép: saishika.jp

Az idei, 2012-es találmány Chiléből származik. A dél-amerikai ország szakértői „Keep 32” névre keresztelték azt a kémiai molekulát, melynek segítségével – ahogy arra az angol elnevezés is utal – megtarthatjuk mind a harminckét fogunkat. Ebből az anyagból egyetlen adag képes órákra megszabadítani szájüregünket a Streptococcus mutans nevű baktériumtól, ami az elfogyasztott cukor lebontása közben termelt savval megbontja a fogzománcot, az érintett területen pedig csakhamar megindul a fogszuvasodás.

A Chilei Egyetem munkatársa, Erich Astudillo elmondta, a szer 14-18 hónapon belül már hozzáférhető lesz a gyártók számára. A potenciális felhasználók között nem csak fogászati cikkeket gyártó cégek lehetnek, de élelmiszeripari vállalatok is. A kutatók remélik, sikerül olyan óriásvállalatokkal szerződniük, mint a Procter and Gamble (PG csoport). A tárgyalások jelenleg is folynak.

Lelkesítő információk, ám nem kevesebb, mint hat évvel ezelőtt már örültünk egy ehhez meglehetősen hasonló hír hallatán. Akkor a BASF vegyipari vállalat fejlesztéseként ismerhettük meg egy olyan probiotikus anyagot, amit rágógumik adalékaként szintén nagyszerűen használhattunk volna fogszuvasodás-gátló szerként. Amikor azonban arra kerestük a választ, vajon lett-e valóság a 2006-os ötletből, szembesülnünk kellett vele, hogy semmi sem történt. Se termék, se magyarázat.

hirdetés (X)

Először magához a probiotikus összetevő tulajdonjogáért felelős BASF Hungária Kft-hez fordultunk, akik készséggel álltak a rendelkezésünkre, s elmondták, ők maguk az összetevők gyártásáért felelősek; az, hogy az anyagot egy fogyasztási cikkeket gyártó cég megvásárolja-e vagy sem (magyarul belekeveri-e a termékeibe vagy sem), már nem tőlük függ.

Mivel az akkori hírek minden esetben rágógumi alapanyagként jegyezték a szert, megkérdeztük hazánk egyik legnagyobb rágógumi forgalmazó cégét, a Wrigley Hungária Kft-t is, ők vajon tudnak-e erről az újnak nem, forradalminak annál inkább nevezhető összetevőről. Itt Magyarországon gyártással nem, csak forgalmazással foglalkozik a cég leányvállalata, így a hazai kollégák nem tudták megmondani, vajon a központban tudnak-e az anyagról, s ha igen, azt miért nem használják fel a termékeikben. Kérdéseinket továbbították a chicagói székhelyre, ám hónapok óta semmi hír. Úgyhogy marad a találgatás.

Vajon nem tudnánk megfizetni egy ilyen probiotikus rágógumit, olyan sokba kerülne? Vagy nem érné meg gyártani? Nos, nem hiszem. Ha vannak, akik hajlandóak harminc ezer forintos elektromos fogkefét vagy két-háromezer forintos fogkrémet vásárolni, akkor nem valószínű, hogy visszariadnának egy kicsit magasabb árú rágógumitól. Vagy ezzel megcsappanna a jelenleg forgalmazott termékek iránti kereslet? Az is lehet. Mindenesetre üzleti érdekeket gyanítunk a háttérben, ezért kicsit igazságtalanul ugyan, de gyanakvással fogadtuk a mostani, szenzációs Keep 32-t is.
Hiszen akkor tudnánk szívből örülni egy ilyen hírnek, ha valaki tényleg garantálná, hogy ezek a nagyszerű, kutatócsoportok több évtizedes munkáját felemésztő találmányok, újítások hozzánk, fogyasztókhoz is eljutnak.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!