Újabb bizonyíték: a szájüregi baktérium szívbetegséget okozhat

A Floridai Egyetem legújabb tanulmánya szerint ugyanaz a baktérium felelős a szívbetegségek kialakulásáért, mint ami ínygyulladást is okozhat. Az összefüggés egyre inkább sürgeti a szívbetegségek kezelési módszereinek újragondolását, hiszen mostanáig ilyen viszonylatban nem fordítottunk elég figyelmet a szájüreg megbetegedéseinek megelőzésére vagy kezelésére.

Az ínygyulladást okozó baktériumok a véráramba kerülve elősegítik a szívbetegségek kialakulását. /Kép: hishealthnews.com/
Az ínygyulladást okozó baktériumok a véráramba kerülve elősegítik a szívbetegségek kialakulását. /Kép: hishealthnews.com/

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság éves találkozóján nyilvánosságra hozott eredmények határozottan alátámasztják azt a korábbi feltételezést, miszerint a véráramba jutó szájüregi baktériumok növelik az érszűkület okozta szívbetegségek kialakulását.

A Floridai Orvosi Egyetem munkatársai egereket négyféle ínybetegséget okozó baktériummal (Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Tannerella forsythia, Fusobacterium nucleatum) fertőztek meg. Amikor a baktérium már kimutatható volt az állatok fogínyében, szívében és aortájában, a szívbetegség egyéb rizikófaktorai is erősödni látszottak (pl. gyulladás kialakulása, koleszterinszint emelkedése).

(X) hirdetés

Az egyetem Fogorvosi Karának munkatársa, Kesavalu Kakshmyya elmondta, a nyugati orvoslásban sajnos nincs általánosan elfogadott kapcsolat a szájüreg egészsége és a szervezet általános egészsége között, a legtöbb országban a fogorvoslást teljesen külön tudományként kezelik.

Pedig az Egyesült Államok lakosságának 46 százalékát érinti a fogínygyulladás, ami egyszerű fogorvosi kezeléssel tökéletesen gyógyítható lenne. Ha idejében észleljük az ínybetegség első jeleit (fogínyvérzés, vörös, duzzadt íny), korai kezelés mellett nem kell aggódnunk a további egészségügyi kockázatoktól.

Nem csak szívünk egészsége miatt kell odafigyelnünk, ha a fogainkat körülvevő lágyszövetek begyulladnak, hiszen a fogíny betegségét más tanulmányok összefüggésbe hozták többek között a koraszüléssel, a terhességi mérgezéssel, a szájüregi rákkal, a hasnyálmirigy rákkal, a szívinfarktussal, de még a férfi potenciával is.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft