Új kémiai anyag a fogérzékenység tartós megszüntetésére

A fogainkat borító zománcréteg kopása megnöveli a fogszuvasodás és a fogbél gyulladás kialakulásának kockázatát, illetve a leggyakoribb esetben fogérzékenységet okoz. Eddig tartós megoldás nem állt a rendelkezésünkre, mellyel kezelhettük volna ezt a mindennapos és igen kellemetlen fogászati panaszt, most azonban néhány tajvani kutató olyan új, biokompatibilis kémiai anyagot hozott létre, mellyel tartósan is enyhíthetők a fogérzékenység okozta panaszok.

A fogérzékenység enyhítésére létrehozott anyag tartósan is képes megszüntetni a tüneteket. /Kép: illusztráció, Indiamart.com/
A fogérzékenység enyhítésére létrehozott anyag tartósan is képes megszüntetni a tüneteket. /Kép: illusztráció, Blogspot.com/

A Nemzeti Tajvani Egyetem professzora, Chun-Pin Lin és munkatársai nemrégiben az ACS Nano szaklap hasábjain publikálták tanulmányukat, melyben egy új kémiai anyag kifejlesztéséről és állatkísérletekben való teszteléséről számoltak be.

A zománcveszteség okozta fogérzékenység az egyik leggyakoribb fogászati probléma. A hideg-meleg hőhatásokra jelentkező éles fájdalom mindennapi jelenségként nagyon nyugtalanító, ráadásul a fogérzékenység számos komolyabb fogászati probléma előfutára is lehet.

(X) hirdetés

Zománcvesztés hatására szabaddá válik a zománcréteg alatt található puhább és porózusabb dentin, melynek több ezer csatornája a fogbélhez és a fogidegekhez vezet. Amikor a dentincsatornák közvetlen hőingerrel találkoznak, azt könnyedén elvezetik a fogidegekhez, amit mi éles, kellemetlen fájdalomként tapasztalunk.

A jelenleg is forgalomban lévő, fogérzékenységet enyhítő fogkrémek és szájvizek jellemzően ezeket a dentincsatornákat tömítik el, így szüntetve meg a fogérzékenység okozta fájdalomérzetet. Ezek a tömőanyagok azonban a rágás és fogmosás hatására lekopnak a fogról, ezért a tüneteket is csak átmenetileg képesek enyhíteni.

 

Újító anyag – összetétel, eredmények

(X) hirdetés

A fent említett újságcikkben Lin professzor és munkatársai bővebben is kifejtik, miként sikerült kifejleszteniük és letesztelniük azt a megbízható és gyorsan ható biokompatibilis anyagot, melynek két fő összetevője, a kalcium és a foszfor a fogak szerkezetében is megtalálható.

Paszta formájában a fogakra kenve ez a hatékony anyag nem csak lezárja a dentincsatornákat, hanem egy – ahogyan a kutatók nevezik – „biomimetikus* kristályos záró réteget” is létrehoz a kezelt területen.

Kutyák fogain tesztelve a kutatócsoport úgy látta, az új anyag sokkal mélyebben képes lezárni a fogidegekhez vezető dentincsatornákat, mint bármilyen más, eddig létrehozott anyag vagy eljárás.

A kísérleti anyaghoz a kutatócsoport szilícium-dioxid alapú, nanoméretű kalcium-karbonát részecskéket tartalmazó mintát hozott létre, amihez foszforsavat (H3PO4) kevertek. Az összetétel lehetővé tette, hogy a kalcium- és foszfátionok mélyen behatoljanak a dentincsatornákba és ott mehessen végbe a kalciumfoszfát kristályosodása.

Kutyákon végzett kísérletekben az állatok fogai „jelentős kristályképződést” mutattak és „70 nap elteltével sem jelentkezett fogbél irritáció” – jegyzik le a szakértők. Következtetéseik szerint ez az új bioanyag „a szabaddá vált dentin kezelésének nagyszerű ígéretét rejti magában, méghozzá a dentincsatornákon belüli biomimetikus kristályok képződésén keresztül”, így az új eljárás a fog kemény szöveteinek kezelésben és helyreállításában is komoly szerepet játszhat.

 

A fogérzékenység kialakulásának oka

A fogérzékenység kialakulásában a természetes kopás mellett szerepet játszhat a túlságosan erős fogmosás és a kemény sörtéjű fogkefe használata is, melyek tartósan képesek megkoptatni a fogzománcot, így idézve elő a dentincsatornák szabaddá válását.

Tüneteink enyhítése érdekében használjunk puha sörtéjű fogkefét, óvatosan tisztogatva az íny és a fog találkozási pontját, ahol a megnövekedett erőhatások a fogíny visszahúzódását idézhetik elő. A fogközök tisztán tartása és a fogérzékenységet enyhítő fogkrémek használata szintén elengedhetetlenek a panaszok mindennapos kezelésében.

* biomimetikus anyagok: olyan szintetikus anyagok, melyek összetételét vagy funkcióját a természetből vett példa szolgáltatja.

Item added to cart.
0 items - Ft