Új anyagok kontrollálhatják a szájpenész miatti gyulladást

A Candida albicans típusú gombafaj a szájüregi és genitális gombás fertőzések leggyakoribb okozója. A szervezet a gombás fertőzésre gyakran erős gyulladásos reakcióval válaszol, ami tovább ronthatja a beteg állapotát, legyengült immunrendszer esetében akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A svéd Umeå Egyetem munkatársai most két olyan anyagot is beazonosítottak, melyek segíthetnek a gyulladásos válaszreakció enyhítésében.

A Candida albicans gombafaj miatti szájpenész gyakori panasz kisgyermekeknél. /Kép: Dental Tribune/
A Candida albicans gombafaj miatti szájpenész gyakori panasz kisgyermekeknél. /Kép: Dental Tribune/

Az emberi fehérvérsejtek (neutrofilek) többféle stratégia mentén veszik fel a harcot a gombás fertőzésekkel szemben, többek között hálószerű, ún. neutrofil extracelluláris csapdát (NET) hoznak létre, melyek megkötik és elpusztítják a gombás sejteket.

Kutatások szerint az ellenőrizetlen NET termelés szövetkárosodáshoz vezethet és összefüggésben lehet bizonyos gyulladásos betegségekkel, például a szisztémás lupusz eritematózusz-szal, hétköznapi nevén lupusszal vagy az érszűkülettel.

(X) hirdetés

Hogy közelebb kerüljön az emberi szervezet és a gombás megbetegedések közötti kapcsolathoz, a svéd Umeå Egyetem Molekuláris Biológia Tanszékén dolgozó Ava Hosseinzadeh olyan dinamikus eljárást fejlesztett ki, mellyel összehasonlíthatóvá válik a gombás fertőzés körkörös és a fonalas formája – így jobban megérhető a NET-tel összefüggő válaszreakció is.

A doktoranduszként tevékenykedő Hosseinzadeh két olyan új gyulladásgátló anyagot (egy antioxidánst és egy gyulladáscsökkentő molekulát) is talált, melyek a kontrollálatlan NET formálódás miatti gyulladásos válaszreakciók enyhítésére szolgálnak.

Elmondása szerint a két anyag a jövőben sikerrel lenne használható az olyan gyulladással kapcsolatos betegségek kezelésében, melyek például a Candida albicans gombafaj miatt alakulnak ki.

(X) hirdetés

„A gombás fertőzéssel összefüggő gyulladásos komplikációk hatékony kezelése életet menthet azoknál, akiknek valamilyen okból kifolyólag legyengült az immunrendszere.”

A két eltérő formájú Candida fertőzés (körkörös illetve fonalas) és a vele kapcsolatosan kialakuló gyulladás komplexitása hosszú távú kihívás elé állítja az orvostudományt, hiszen nehéz megérteni a gomba és az emberi szervezet közötti interakciókat.

A Candia albicans faj természetesen is jelen van a szájüregben és a szervezet más területein, azonban normál esetben más mikroorganizmusok szabályozzák a szintjét.

Bizonyos esetekben (pl. betegség, gyógyszeres kezelés, dohányzás, cukorbetegség) ez a kényes egyensúly felborulhat, ami gombás fertőzés kialakulásához vezethet, például a szájüregben, ezt hívjuk szájgombának vagy szájpenésznek.

Ha az immunrendszer gyenge, a gombával szembeni harc gyulladásos folyamattá válhat, ami szélsőséges esetben életveszélyes is lehet.

A szájgomba leggyakoribb tünetei:

– a nyelven, ínyen, szájpadláson, arc belső felén, mandulán jelentkező fehér bevonat, melyet letörölve vérző nyálkahártya marad hátra;
– hőemelkedés, láz;
– továbbterjedés esetén nyelési nehézségek;
– legyengült immunrendszer esetében: a fertőzés továbbterjedése a bőrre, tüdőre, májra.

Item added to cart.
0 items - Ft