Új WHO ajánlás – A napi cukorbevitelt felére kellene csökkentenünk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívása szerint felére kellene csökkentenünk az átlagos napi cukorbevitelünket, ami így a teljes napi kalóriaérték mindössze öt százalékát tenné ki. A mérsékelt cukorfogyasztással olyan közegészségügyi problémák válnának megelőzhetővé, mint az elhízás vagy a fogszuvasodás.

cukorfogyasztas who

Az elmúlt években egyre komolyabb aggodalmak övezik a túlzásba vitt cukorfogyasztást, ami főként az élelmiszergyárak által használt glükózra, fruktózra és szacharózra vonatkozik, de a gyümölcslevekben, gyümölcskoncentrátumokban, szirupokban és mézben természetesen megtalálható cukorforrások is veszélyt jelenthetnek egészségünkre.

A WHO szerint a megemelt cukorbevitel miatt az emberek kevesebb, „a szervezet számára megfelelő kalóriát” tartalmazó élelmiszert fogyasztanak, ezzel párhuzamosan egyre növelik az összesített napi kalóriabevitelt.

(X) hirdetés

Az Egyesült Államokban cukorfogyasztás szempontjából az édes üdítők jelentik az egyik legnagyobb problémát; egy országos felmérés szerint a népesség 50 százaléka minden nap fogyaszt valamilyen cukros üdítőt, 5 százalék ráadásul legalább napi 567 kalóriát visz be ilyen üdítőitalok által, ami pontosan négy doboz kólának felel meg.

A káros cukrok rendszeres fogyasztása miatti egészségtelen táplálkozás következtében nem csak elhízás, de olyan komoly megbetegedések is kialakulhatnak, mint a cukorbetegség vagy egyes szívbetegségek.

Sajnos az édességeknek a fogainkra is óriási hatása van, világszerte az iskolás gyerekek 60-90 százaléka szenved fogszuvasodástól, felnőttet pedig szinte nem is találunk, akinek ne lenne kezelt vagy kezeletlen fogszuvasodása.

(X) hirdetés

Bár 2002-ben az Egészségügyi Világszervezet a napi kalóriaérték 10 százalékában határozta meg az ajánlott cukorfogyasztási mennyiséget, jelen közleményük 5 százalékra mérsékli ezt az értéket, ami egy normál testalkatú felnőtt esetében 6 teáskanál cukrot jelent naponta.

Item added to cart.
0 items - Ft