A túlzott szájvíz használat megnövelheti a szájüregi rák kialakulásának esélyét

Számos tényezőt ismerünk, melyek mind hatással lehetnek a szájüregi daganatos megbetegedések kialakulására. Ilyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás, sőt egy új tanulmány szerint a nem megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések kihagyása mellett a túlzásba vitt szájvíz használat is befolyásolhatja a szájüregi rák megjelenését.

szajviz szajuregi rak
Kép: Dentaltribune.com

A szájüreg-, a fogak egészsége, a szájápolási szokások és a szájüregi rák közötti összefüggés megállapításához a szakemberek európaszerte 13 egészségügyi központban végeztek felmérést. Összesen 1 963 szájüregi rákkal diagnosztizált beteget és 1 993 egészséges résztvevőt kérdeztek meg szájápolási és életmódbeli szokásaikról (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, étkezési szokások).

Sikerült megállapítani, hogy a szájüreg egészségi állapota és a fogászati ellátásban való részvétel egymástól független rizikófaktorai a szájüregi ráknak; a betegség előfordulása magasabb volt azoknál a megkérdezetteknél, akik műfogsort viseltek vagy elhúzódó fogínyvérzéstől szenvedtek, illetve azoknál a betegeknél, akik alig vagy szinte soha nem mostak fogat vagy látogatták meg a fogorvost.

(X) hirdetés

A szájvíz túlzásba vitt használata is összefüggésben állhat a szájüregi illetve torokrák kialakulásának kockázatával, bár a kutatóknak ezt a rizikófaktort még tisztázniuk kell további vizsgálatokkal. Az mindenesetre elképzelhető, hogy a dohányosok és a rendszeres alkoholfogyasztók túlságosan sok szájvizet használnak, hogy ezzel nyomják el kellemetlen leheletüket.

Az Oral Oncology szaklapban publikált, a német Leibniz Intézet szakemberei által végzett kutatáshoz Észtország, Svájc, Görögország, Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Írország, Franciaország, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is csatlakozott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig felügyeleti szervként működött közre.

Item added to cart.
0 items - Ft