Tulassay: nagyobb hangsúlyt kell kapnia a megelőzésnek

Az elmúlt évtizedekben az orvosi gondolkodásban háttérbe szorult a megelőzés, ezért a Semmelweis Egyetem a gyógyítás mellett a prevenció elméleti és gyakorlati ismereteinek oktatására helyezi a hangsúlyt – mondta Tulassay Tivadar rektor kedden Budapesten.

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Az egyetem Fókuszban a prevenció című rendezvényén a rektor emlékeztetett: a Semmelweis Egyetemen 2012 a prevenció éve. Az intézmény kutatóegyetemi címének révén elnyert pályázati támogatásból az egyetem hat kara kidolgozta az úgynevezett prevenciós modult, amelynek célja, hogy a hallgatók a tanulmányaik során a gyógyítás mellett a prevenció, azaz a megelőzés elméleti és gyakorlati ismereteit is elsajátíthassák.

Tulassay Tivadar hangsúlyozta: „kétségtelen tény”, hogy az elmúlt évtizedekben gazdasági és politikai okokból háttérbe szorult a megelőzés. Rövid távon ugyanis a prevenció nagyon költséges, annak haszna egy-két politikai ciklus alatt nem mutatkozik meg, viszont évtizedek múlva kamatostul megtérül – fogalmazott a rektor.

(X) hirdetés

A tavaszi félévben indult „prevenció az egészségért” című tantárgyat a hat karon összesen 1250 hallgató vette fel – ismertette Forrai Judit, a Népegészségtani intézet munkatársa, a tantárgy felelőse. Mint kifejtette: a tárgy elméleti és gyakorlati tudnivalóit 25 intézet alakította ki, a tankönyvet 49 szerző állította össze. Az elméleti oktatás február óta e-learning módszerrel zajlik, amelynek tesztkérdéseit március végéig mintegy 18 ezer alkalommal használták a hallgatók.

Mindeközben a tantárgy második félévére is készülnek, amely már az elméleti tudás gyakorlati hasznosításáról szól, amikor a hallgatóknak szűréseket kell elvégezniük, azok előkészítésétől az eredményeken alapuló tanácsadásig.

Szelíd Zsolt, a Kardiológiai központ munkatársa az egyetem egy másik, még tavaly elindított prevenciós programjáról beszélt, amelynek során budakalászi felnőttek epidemiológiai vizsgálatát végzik el. A csaknem tízezer lakosú településen a 20 éven felüliek száma mintegy nyolcezer.
Szelíd Zsolt elmondta, hogy a Tárki közvélemény-kutató cég segítségével kérdőíves felmérést végeztek, ezt követően pedig létrehoztak egy ingyenesen hívható zöld számot, amelyen előre be lehet jelentkezni az orvosi vizsgálatra. Nagyjából két-három héttel a vizsgálatokat követően összefoglaló orvosi véleményt adnak, amely a laikusok számára is érthető – hangsúlyozta.

(X) hirdetés

Közlése szerint mostanáig nagyjából 900 ember vizsgálata fejeződött be. Az eredmények alapján Budakalászon több száz esetben mutatták ki a szív- és érrendszeri megbetegedések valamely kockázati tényezőjét, az elhízást, a magas vérnyomást, vagy a magas koleszterinszintet. Sokaknál, bár ismert, sőt kezelt problémáról van szó, mégis mértek a normálisan magasabb értékeket, többeknél viszont az egyetem által elindított prevenciós program révén derült fény az egészségügyi kockázatokra.

Mindez nem jött volna létre az intézmény kutatóegyetemi címének köszönhetően, érdemei alapján elnyert pályázati forrás nélkül – emelte ki Tulassay Tivadar, hozzátéve: a náluk szerencsésebb helyzetben lévő egyetemek jelentősebb forrásokból tudnak gazdálkodni, jelentősebb forrásokat tudnak prevenciós célra elkülöníteni.

Mint mondta: ahhoz, hogy egy egyetem világviszonylatban bekerülhessen az első százba, ahhoz az kell, hogy az egy hallgatóra jutó támogatás elérje a 15 ezer eurót. Az európai uniós átlag 9 ezer euró, míg Magyarországon „a jó helyzetben lévő orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés” normatív finanszírozása 3 ezer euró. Márpedig ennyiből „nem lehet komoly prevenciós programot indítani, és nem lehet felkerülni a legjobb száz, de még a legjobb ötszáz térképére sem” – mondta a rektor.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft