Több mint egymillió svájci frank a magyar egészségturizmus fejlesztésére

Ebben az évben 1,1 millió svájci frank támogatást használhat fel Magyarország arra, hogy a meglévő egészségturisztikai „vonzerőket” márkává formálja és eladhatóvá tegye a magyar és európai piacokon – mondta Bánki Erik, az Európai Parlament fideszes képviselője kedden az MTI-nek.

egeszsegturizmus fejlesztese_ fogaszat_

Kifejtette, hogy a Gyógyító régiók elnevezésű projekt nem az államháztartásból, nem is európai uniós forrásból, hanem a Svájci Hozzájárulási Hivatal (Svájci alap) támogatásának köszönhetően valósulhat meg. Bánki Erik megjegyezte, hogy a külföldi piacokon egy-egy magyar régió nem igazán tud érvényesülni, ezért is fontos, hogy most ezen projekt keretében két régió – az észak-magyarországi és az észak-alföldi – vesz részt.

Bánki Erik megfogalmazása szerint a magyar egészségturizmus egyik hibája, hogy „termékeinket – például a gyógyfürdőinket – nem tudjuk igazából eladni”. Így a svájci támogatásból most az a feladat, hogy a már most is európai szintű egészségturisztikai szolgáltatásokat márkanévvel lássák el és még eladhatóbbá tegyék.

(X) hirdetés

Az EP-képviselő elmondta, hogy a projektben részt vesz többek között a mátraderecskei mofettaközpont is. A mofetta olyan száraz gáz, amelynek „hihetetlenül jó hatása van az érrendszeri betegségek kezelésére”, a mátrai klíma pedig a légzőszervi betegségek gyógyításában nyújt segítséget. A fogászati kezelések szempontjából Magyarország piacvezetőnek számít Európában. Mindezek, de például Hajdúszoboszló gyógyvize is olyan alapok, amelyeket a svájci támogatás révén ki lehet aknázni.

Bánki Erik, aki az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottságának tagja, kitért arra is, hogy ez év októberétől az európai uniós tagországoknak át kell vezetniük azt az európai parlamenti szabályozást, amely a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé. Ez azt jelenti, hogy ha egy uniós, mondjuk egy magyar állampolgár egy cseh gyógyfürdő szolgáltatásait szeretné igénybe venni, akkor azt az egészségbiztosítási pénztárnak ugyanúgy finanszíroznia kell, mintha egy magyar gyógyfürdőbe menne.

Ez a szabályozás Magyarország számára azért is fontos, mert magyarországi gyógyfürdőknek Európa-szerte jó hírnevük van, így például a nyugat-európai vagy balti országokból, amelyeknek nincsenek hasonló fürdőik, jelentős turisztikai piacok szerezhetők meg – mondta a képviselő.

(X) hirdetés

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft