Tízből kilenc esetben az életmód felelős a rákos megbetegedésekért

Az olyan környezeti tényezők kivédésével, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, napozás és légszennyezettség, 10-ből 9 esetben megakadályozható lenne a rák kialakulása – állítja egy frissen közzétett amerikai tanulmány. Mindez egészen új megvilágításba helyezi a rákmegelőzést, hiszen a korábbi elképzelésekkel szemben úgy tűnik, a daganatos megbetegedések sikerrel megelőzhetők az életmód pozitív irányba történő változtatásával.

A külső környezeti tényezők sokkal inkább befolyásolják a rákos megbetegedések kialakulását, mint a genetikai tényezők.
A külső környezeti tényezők sokkal inkább befolyásolják a rákos megbetegedések kialakulását, mint a genetikai tényezők.

Múltbeli kutatási anyagok szerint a véletlenszerű sejtmutáció jelentős szerepet játszik a tumorok kialakulásában, azonban a New York-i Stony Brook Egyetem legújabb tanulmánya arra enged következtetni, hogy a rákos megbetegedések túl gyakoriak ahhoz, hogy magyarázhatóak legyenek pusztán a sejtosztódás mutációjával.

Habár néhány ritka rákbetegséget genetikai tényezők okoznak, a leggyakoribb daganatos betegségek hátterében valamilyen környezeti faktor figyelhető meg – állítja a Nature szaklapban publikált kutatási anyag.

(X) hirdetés

Dr. Yusuf Hannun, a Stony Brook Egyetem rákkutató szakembere szerint az új eredmények alátámasztják, hogy a rákbetegségek kialakulásának hátterében mindössze 10-30%-ban állnak belső tényezők, a többi esetben valamilyen külső hatás miatt alakul ki a betegség.

Ugyanezt a következtetést látszik alátámasztani az a korábbi megfigyelés is, miszerint a rákbetegségek tekintetében alacsony előfordulású országból magasabb előfordulású országba érkező bevándorlók rövid időn belül rákos megbetegedéseket produkálnak az új lakóhelyükön.

Mindez tehát más irányból is igazolja a tényt, hogy a daganatos betegségek kockázatát sokkal inkább a környezeti tényezők növelik meg, semmint a biológiai vagy genetikai jellemzők.

(X) hirdetés

Paul Pharoah, a Cambridge Egyetem onkológiai professzora elmondta: „Ezek a kutatási eredmények nem szolgálnak információval a kialakult betegségek kezelésére vonatkozóan, de arról bizonyosan árulkodnak, hogy a legtöbb daganatos betegség megelőzhető lenne, ha teljes mértékig ismernénk a kialakulást elősegítő környezeti tényezőket.”

Megannyi vizsgálati anyag talált már összefüggést bizonyos külső tényezők és egy-egy konkrét ráktípus között. A vastagbélrák kialakulásának kockázatát például 75%-ban a táplálkozási szokások befolyásolják, míg a bőrrákos megbetegedések 85%-át a napsugárzás okozhatja. A fej- és nyakrák mögött 75%-ban a dohányzás és az alkoholfogyasztás húzódik meg.

2012-ben világszerte 8,2 millió ember halt meg valamilyen rákos megbetegedés miatt. Az ENSZ által kialakított Emberi Fejlettségi Index (HDI) alapján az is egyértelműen látszik, hogy a daganatos betegségek miatti elhalálozások több mint fele a közepes vagy alacsony besorolású országokban fordul elő.

Az Emberi Fejlettségi Index számításának alapját a születéskor várható élettartam, az emberek műveltsége, az oktatás minősége, az életszínvonal és az életminőség határozza meg. Magyarország 37. a listán, ezzel a legelőkelőbb, „nagyon magas humán fejlettségű” országok közé sorolható.

A halálos kimenetelű daganatos betegségek listáját a tüdő-, a máj-, a gyomor- és a bélrák vezeti világszerte – ezek a megbetegedések a rákos elhalálozások több mint feléért felelősek.

Item added to cart.
0 items - Ft