A fogérzékenység megszüntetésére természet ihlette anyag

Felmérések szerint négy emberből legalább három szenved fogérzékenységtől, melyet a meleg, hideg, édes, esetleg savanyú ételek, italok elfogyasztása idéz elő. A szakma évtizedek óta próbál előállni egy olyan anyaggal, ami segít megszüntetni a fogérzékenységet, és most úgy tűnik, egészen újszerű megoldásra sikerült bukkanni.

Az ACS Applied Materials & Interfaces nevű szaklapban közölt tanulmányt Quan Li Li és Chun Hung Chu hongkongi professzorok publikálták. Kutatásaik alapját az a felismerés adta, hogy a fogérzékenység kialakulásának oka a fogzománc és a dentin együttes kopása, az eddigi kezelésre használt anyagok azonban csak a zománcot voltak képesek újraépíteni, ami kevésnek bizonyult a fogérzékenységtartós megszüntetéséhez.

Chun Hung Chu hongkongi professzor.

A probléma megoldásához a két szakember az állatvilághoz fordult segítségért. Úgy gondolták, hogy a kagylók által kapaszkodásra használt ragadós anyag mása segíthetne odatapasztani a fogakhoz az ásványi anyagokat, melyek így tartósan érintkezve a fogzománccal és a dentinnel, kiemelkedő hatékonysággal mineralizálhatnák a fogat.

(X) hirdetés

Elgondolásukat több laboratóriumi kísérlet is igazolta – erősen kopott zománccal és dentinnel rendelkező emberi fogakat kétféle vegyületbe áztattak: az egyikben csak ásványi anyagok voltak, míg a másikban a kagylóknál megismert ragadós anyag is jelen volt. Míg előbbi esetben csak a fogzománc tudott némi visszaépülést produkálni, addig a tapadást elősegítő anyaggal kombinált fürdőben nem csak a zománc, de a mélyebben fekvő dentin is újjá tudott épülni.

Az elgondolás egyszerűsége adja a kiválóságát, s a két professzor szerint az anyag alkalmazása forradalmasíthatja a terápiás formákat, hiszen egyedülálló módon egyszerre képes feltölteni ásványi anyagokkal a dentint és a fogzománcot is.

Item added to cart.
0 items - Ft