Tartályos implantátum mérsékelheti a gyulladások kialakulását

A belga Leuven Egyetem multidiszciplináris kutatócsoportja olyan fogászati implantátumot fejlesztett ki, ami beépített tartályából fokozatosan gyógyszert szabadít fel, ezzel előzve meg az implantátumok körüli gyulladások kialakulását – állítják a szakemberek.

Kép: illusztráció.
Kép: illusztráció.

Szájüregünk megannyi mikroorganizmust tartalmaz, többek között baktériumokat és gombákat. Amikor a szájüregbe idegen tárgy (pl. fogpótlás, implantátum) kerül ezek a baktériumok hamar célba veszik és ún. biofilmet képeznek a felületén. Ez a biofilm ellenáll az antibiotikumoknak és más baktériumölő gyógyszereknek is.

Az ilyen módon felhalmozódó baktériumok idővel olyan panaszok kialakulásához vezethetnek, melyek veszélyeztethetik a fogpótlások, implantátumok épségét.

(X) hirdetés

A probléma megoldásának reményében a belgiumi Leuven Egyetem több szakterületet felölelő kutatócsoportja olyan új típusú fogászati implantátumot fejlesztett ki, ami mérsékelheti az efféle gyulladások kialakulásának esélyét.

„Implantátumaink beépített gyógyszeres tartállyal rendelkeznek, ami (az implantátum törzsében – a ford.) a fogpótlás korona része alatt helyezkedik el” – magyarázza a kutatás vezető szerzője Kaat De Cremer.

„Az átmenő csavaron keresztül könnyű feltölteni a tartályt antimikróbás anyagokkal. Mivel az implantátum porózus kompozit anyag, a gyógyszerek fokozatosan szivárognak ki az implantátumból, ami direkt kapcsolatba lép a csontsejtekkel. Ennek eredményeként a baktériumok nem képesek biofilmet képezni.”

(X) hirdetés
Belső tartállyal (kék terület) ellátott fogászati implantátum. /Kép: Leuven Egyetem/
Belső tartállyal (kék terület) ellátott fogászati implantátum. /Kép: Leuven Egyetem/

A laboratóriumban az implantátumokat számos tesztnek vetették alá, általában klór-hexidines anyaggal töltve fel az implantátum tartályát. A klór-hexidin erős antimikróbás hatásáról ismert, gyakran találkozunk vele szájápolási termékekben is.

Vizsgálataik révén kiderült, a klór-hexidines szájvízzel feltöltött implantátum körül a Streptococcus mutans nevű baktériumfaj nem volt képes biofilmet képezni.

Azok a biofilmek, melyek az implantáció előtt formálódtak, ugyanúgy elpusztultak az implantátumból kiszivárgó klór-hexidin hatására. Mindez azt jelenti, hogy a tartályos implantátumok nagyszerű eszközei lehetnek a gyulladások kezelésében és megelőzésében egyaránt.

Item added to cart.
0 items - Ft