A fogszuvasodás gyógyítható! – A technológia már a piacon

A Leeds Egyetem kutatói a fogszuvasodás kezelésének egy olyan fájdalommentes módjára bukkantak, ami nem csak megküzd a caries kialakulásáért felelős savakkal, de újra is építi a fogakat. Az úttörő találmánytól azt remélik, újradefiniálja a fogtömés fogalmát, nem csak a fogorvosok, de a betegek számára is.

A fogszuvasodás folyamata egy ecsetelő folyadékkal visszafordítható. Kép: illusztráció /mnn.com/

A fog szuvasodásának első, korai szakasza az, amikor a fogaink felszínére tapadó plakkban lévő baktérium savat kezd termelni. Ez a sav kivonja a fogakból az ásványi anyagokat, mikroszkopikus lyukakat hagyva maga után. Idővel ezek a parányi mikropórusok méretben és számban is gyarapodni kezdenek, ilyenkor van szükség a caries megállítására. Ezt eddig csak az érintett terület eltávolításával, azaz fogfúrással lehetett kivitelezni, ami ha vissza nem is fordította, de megállította a folyamatot.

A gyakorlatban viszont nagyon sokan pont azért félnek ellátogatni a fogorvoshoz, mert irtóznak a fúró hangjától, mely nélkül azonban kivitelezhetetlen a fogszuvasodás megállítása. Legalábbis eddig így volt. Most azonban a Leeds Egyetem kutatói reményt adnak a betegeknek, hiszen a fogszuvasodás korai jeleinek kezelésére egy forradalmian új megoldást találtak: egy olyan, peptidalapú folyadékot állítottak össze, ami a fogak felszínére kenve elősegíti azok természetes regeneráló-képességét.

(X) hirdetés

„Túl szépnek hangozhat ahhoz, hogy igaz legyen, de a savaktól sérült fogaknál valóban előidézhető az öngyógyítás. Ez egy teljesen természetes, sebészi beavatkozást nem igénylő, helyreállító kezelés, na meg nem utolsó sorban fájdalommentes is” – mondja Jennifer Kirkham, a Leeds Egyetem Fogorvosi Karának professzor asszonya, aki az új technika kifejlesztésének munkálatait vezette.

A „varázsfolyadékot” ugyanitt, csak az egyetem kémia tanszékén, Dr. Amalia Aggeli vezetésével állították össze. A folyamat lényege, hogy a P 11-4 néven is ismert peptidtípus bizonyos körülmények fennállásakor képes szálakká összerendeződni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a folyadék a fog felszínével érintkezik, az szépen beszivárog a savak által létrehozott mikropórusokba, ahol zselés állagúvá alakul. Ez a gél aztán olyan szerkezetet hoz létre, ami vonzza a kalciumot, helyreállítva a fog belső ásványi anyag készletét, ezzel természetes és fájdalommentes gyógyulást idézve elő.

A fogszuvasodás egyre súlyosbodó folyamata.

Ki kell hangsúlyoznunk, hogy az eljárás korai fogszuvasodás kezelésére alkalmas, de nagy hatékonysággal használható fogszabályzó levétele után is, amikor gyakran fehér foltok jelennek meg a fogzománcon, ezzel jelezve az adott terület ásványi anyag veszteségét.

(X) hirdetés

A 2011-es bejelentést követően ma már a licenszt megvásárló német forgalmazótól (Credentis AG) a szakemberek világszerte hozzájuthatnak a készítményhez. A pácienseknek pedig az a dolguk, hogy rendszeresen ellátogassanak fogorvosukhoz, hogy egy-egy romlásnak induló fogat még időben meg lehessen kímélni a fúrástól és töméstől.

Item added to cart.
0 items - Ft