Szeressük meg a fogorvost! 8 tipp kisgyermekes szülőknek

Az első tejfog kibújásának pillanatától már elkezdhetjük gyermekünkkel rendszeresen meglátogatni a fogorvost, így nem csak idejekorán észlelhetjük az esetleges panaszokat, hanem gyermekünk számára ismerőssé, természetessé tehetjük a fogorvosi rendelő közegét. Ez persze nem minden esetben ilyen egyszerű – íme, néhány tipp, ami segítségünkre lehet a fogászaton.

gyermekfogaszat

 

1. Kezdjük el minél hamarabb a vizsgálatokat!

Minél hamarabb visszük el gyermekünket a fogorvoshoz, annál kevésbé lesz számára idegen vagy riasztó a környezet. A kicsik így hamar megszokhatják, hogy ha a fogukkal kapcsolatban bármilyen segítségre, ellátásra van szükségük, akkor azt a fogászaton kaphatják meg. Az első vizit az első tejfog megjelenésekor, de legkésőbb a gyermek 1. születésnapjáig esedékes.

(X) hirdetés

 

2. Egyszerű, őszinte kommunikáció

Ahogy gyermekünk cseperedik, úgy egyre több kérdéssel halmoz majd el minket. A legjobb, amit tehetünk, ha természetes egyszerűséggel kezeljük ezeket a kérdéseket.

Nem kell feleslegesen ráijeszteni a gyermekre (pl. megemlítve, hogy valamilyen beavatkozást is elvégezhetnek rajta), de nem is kell ferdíteni az igazságon, pl. hogy azt mondjuk, semmi nem fog történni. Utóbbi esetben, ha mégis kezelésre lesz szüksége, nem fog többé megbízni sem a fogorvosban, sem pedig a szülőben.

(X) hirdetés

Maradjunk pozitívak és kezeljük nyugodtan, természetesen a helyzetet. A gyermek rajtunk érzi meg a leghamarabb, ha feszültek, idegesek vagyunk, s ennek megfelelően ő is azzá válik.

 

3. Pozitív szavak, kifejezések

Ha csak vigasztalni akarjuk gyermekünket, akkor is kerüljük a „nem fog fájni”, „nem fogsz érezni semmit”, „nem fog bántani” kifejezéseket, mert ezek magukban hordozzák azokat az érzéseket, melyektől a legtöbb gyermek fél.

Ehelyett pozitív megerősítéseket adjunk, pl. „a fogaid erősek, tiszták és egészségesek lesznek”, vagy „a fogorvos bácsi/néni megnézi a mosolyodat és megszámolja a fogacskáidat”.

Ha odafigyelünk a szavainkra, a pozitív kifejezések vidámmá és veszélytelenné teszik a gyermek számára a látogatást, így ő is bátran indul majd neki a következő vizitnek.

 

4. Játszunk fogorvosost!

Ahelyett, hogy tabuként kezelnénk a témát, inkább beszéljünk minél többet a fogorvosról. A leghatásosabb módszer pedig az, ha nem csak beszélünk róla, hanem ha belebújunk a fogorvos és páciens bőrébe is.

Kezdetnek elég egy fogkefe, amivel hangosan megszámolhatjuk gyermekünk fogait. Nem szükséges fúrást, tömést vagy hasonló beavatkozásokat imitálni, az még játékként is megrémítheti a gyermekeket. Egy kis tükör segítségével megnézethetjük a kicsivel a saját fogacskáit is.

Ha van kedve hozzá, hagyjuk, hogy ezután ő legyen a doktor és ő vizsgálja meg a mi fogainkat.

A szerepjáték nagyon fontos része a világ megismerésének, és ez a fogászatra is igaz. /kép: hrvatskistomatolozi.com/
A szerepjáték nagyon fontos része a világ megismerésének – és ez a fogászatra is igaz. /kép: hrvatskistomatolozi.com/

 

5. Ne kísértessük el magunkat a gyerekkel!

Sokan azt gondolják, jó ötlet, ha a saját időpontjukra is magukkal viszik a gyereket. Szakértők szerint ez azért nem túl szerencsés elgondolás, mert ha a szülő akár egy cseppet is ideges a vizsgálat miatt, azzal akaratlanul is gerjeszthet gyermekében hasonló félelmeket.

Nem szerencsés továbbá saját rémtörténeteinkkel traktálni a gyerkőcöket a fogfúrásról, foghúzásról, gyökérkezelésről, ezzel előre elültetjük gyermekünkben a félelem magjait, melyek szépen felszínre törnek, ha neki lesz szüksége valaha hasonló beavatkozásokra.

Ráadásul a gyermekfogászatok jóval barátságosabb környezetet biztosítanak a gyermekek számára, mint a komoly felnőtt fogorvosi rendelők, így nem érdemes gyermekünket felesleges félelemnek kitenni.

 

6. Készüljünk fel a nehéz percekre!

Főleg kisgyermekkorban teljesen normális érzés a gyermek részéről, ha megrémül attól, hogy egy idegen a szájába szeretne nyúlni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kicsi elkezd sírni, vagy le szeretne szállni a székből.

Ebben az esetben a szülőnek nyugodtnak kell maradnia és érdemes a szakemberek tanácsaira hallgatni – szükség lehet rá, hogy a gyermeket megfogjuk az ölünkben, így nem csak biztonságban érezheti magát, de véletlen sem nyúl hozzá olyan orvosi eszközökhöz, melyek sérülést okozhatnak számára.

 

7. Ne jutalmazzunk rosszul!

Bár sok szülő szeretetének kifejezéseként szereti megjutalmazni gyermekét egy-egy kellemetlenebb szituáció után, a szakemberek szerint ez nem mindig jó megoldás.

Ha azt mondjuk a gyermeknek, hogy elvisszük fagyizni vagy kap egy szép játékot, ha nem fog sírni a fogorvosnál, akkor ezzel azt erősítjük benne, hogy valami rossz van a fogorvosban, ami miatt akár sírni is lehet.

Ráadásul, ha édességgel jutalmazzuk a gyermeket, akkor a szép és egészséges fogak képét is romboljuk benne, hiszen ezek a finomságok fogszuvasodást okozhatnak. Sok fogorvosi rendelőben egyébként is kap valamilyen ajándékot a gyermek a vizsgálat után, így erről nem mindig a szülőnek kell gondoskodni.

Természetesen nem kell dicséret nélkül hagynunk a kicsiket, bátorságukat és jó magatartásukat nyugodtan emeljük ki és dicsérjük meg.

gyermekfogaszat_

8. Hangsúlyozzuk a szájhigiénia fontosságát!

Tanítsuk meg minél előbb a gyermekünknek, hogy a fogorvos felkeresése hozzátartozik az életünkhöz, és a fogorvos csak azért végzi a munkáját, hogy nekünk szebb és egészségesebb legyen a mosolyunk.

Ha a szülő jó példát mutat gyermekének és naponta kétszer megmossa a fogait, egyszer pedig megtisztítja a fogközeit, akkor a gyermek is sokkal könnyebben elfogadja a szájápolási rutin mindennapos fontosságát, s mire észbe kap, már életének elválaszthatatlan része lesz a fogápolás.

Item added to cart.
0 items - Ft