Szénsavas üdítőkkel 30 másodperc alatt tartósan károsítható a fogzománc

A cukor mellett a savak jelentik a legnagyobb veszélyt fogaink egészségére. Talán nem is gondolnánk, hiszen annyira természetes az üdítőitalok fogyasztása, pedig a savas kémhatású frissítők már rövidtávon komoly károkat okozhatnak: egy új klinikai kutatás megállapította, hogy a savas italok már 30 másodperc alatt képesek tartós károsodást előidézni fogainkban.

A savas kémhatású italok a gyermekek fogaira a legveszélyesebbek.
A savas kémhatású italok a gyermekek fogaira a legveszélyesebbek.

Az Adelaide Egyetem kutatói klinikai tanulmányuk alapján megpróbálják minél több szülő figyelmét felhívni a szénsavas üdítők, gyümölcslevek, sportitalok és más, magas savtartalmú üdítők veszélyeire, hiszen a gyermekek kevésbé ellenálló fogazatában ezek az anyagok rövid idő alatt maradandó károsodást képesek előidézni.

A Journal of Dentistry fogászati szaklap hasábjain közölt kutatási anyag a világon elsőként bizonyította be, hogy a fogakat ért savas behatás már 30 másodperc alatt életre szóló roncsolódást idéz elő.

(X) hirdetés

Ráadásul nagyon sok gyermek csikorgatja a fogait, ami a meggyengült fogzománcban még komolyabb és visszafordíthatatlanabb sérülést okoz, de ugyanilyen veszélyes lehet a savas reflux is, hiszen a gyomorból a szájüregbe visszakerülő gyomorsav agresszíven bontja meg a fogzománcot.

Dr. Sarbin Rajitkar, a kutatási anyag szerzője elmondta azt is, hogy a fogzománc eróziója a fejlett országokban egyre komolyabb problémákat okoz, ráadásul sok esetben már csak akkor fedezhető fel, amikor a fog szemmel látható mértékben lekopott, megsérült.

„Az erózió életre szóló károsodást idézhet elő a fogakban, ami komplex és alapos rehabilitációt igényel, pedig a fogzománc erodálása minimális odafigyeléssel tökéletesen kivédhető lenne.”

(X) hirdetés

Sajnos a legérintettebb korcsoportnak a gyermekek és a fiatal felnőttek számítanak, körükben egyre nőnek a táplálkozás miatt kialakuló fogeróziós panaszok.

Mindezek megelőzéseként a szülőknek meg kell próbálni kontrollálni a gyermekek italfogyasztási szokásait; a gyümölcslevek, a szénsavas üdítők, az energiaitalok és sportitalok a legveszélyesebbek a fogak egészsége szempontjából.

„A kutatásaink kimutatták, hogy a fogzománc tartós károsodása az itallal való közvetlen érintkezés első 30 másodpercében történik. Ez egy nagyon fontos eredmény, hiszen mindezek alapján azt tanácsolhatjuk, hogy bizonyos italokat jobb egyenesen elkerülni.

Ha ugyanis ezeket a savas italokat már elfogyasztottuk, teljesen mindegy, hogy egy óra múlva megmossuk a fogainkat, remélve, hogy minden rendben lesz – addigra a károsodás már megtörtént – hívja fel a figyelmünket Dr. Rajitkar.

A vezető szakember szerint a mesterséges gyümölcslevek helyett a gyermekeknek inkább friss gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk, abban ugyanis természetes savak találhatók, míg a mesterséges gyümölcslevekbe más savak is kerülhetnek.

Item added to cart.
0 items - Ft