A szénsavas üdítők hamar erodálják a fogzománcot

A szénsavas üdítők magas cukortartalmuk mellett főként savas pH értékük miatt ártalmasak a fogainknak. Ha a fogzománc erodálódik, a fog jóval érzékenyebb lesz a hideg-meleg ingerekre és fogszuvasodás is hamarabb kialakulhat.

Illusztráció. /Kép: Fernando Camino/
Illusztráció. /Kép: Fernando Camino/

A Nebraskai Egyetemhez tartozó lincolni Fogászati Központ fogorvosa, Kim McFarland az elmúlt huszonöt évben egyre több olyan beteggel találkozott, akiknél a fogzománc erózióját diagnosztizálta. Ennek legfőbb oka a túlságosan savas ételek és italok fogyasztása, melyek közül a szénsavas üdítők a legveszélyesebbek. A legnépszerűbb szénsavas üdítők és diétás frissítők fő összetevője a citromsav és a foszforsav, melyek savassá teszik a szájüreg pH értékét.

Dr. McFarland elmondta, huszonöt éve még csak elvétve találkozott komolyabb zománcerózióval, ma már jóval gyakoribb a jelenség. „Rengeteg fiatal iszik szénsavas üdítőket, ráadásul óriási mennyiségben, így aztán nem csoda, hogy egyre több panasz érkezik a fogérzékenység miatt.”

(X) hirdetés

 

Hogyan akadályozhatjuk meg a fogzománc erózióját?

Kerüljük a túlságosan savas ételek és italok fogyasztását!

– Ha mégis valamilyen szénsavas, cukros üdítő mellett döntenénk, igyuk meg minél hamarabb, ne kortyolgassuk órákig!

(X) hirdetés

– Ha van rá mód, az üdítők elfogyasztása után öblítsük ki szájüregünket tiszta vízzel vagy igyunk pár korty tejet – ezek segítenek visszaállítani a száj pH értékét! Ugyanígy, egy cukormentes rágógumi is használ, hiszen fokozza nyáltermelésünket.

– Cukros, szénsavas üdítőket érdemes szívószállal fogyasztani.

Tartsunk legalább egy óra szünetet, mielőtt fogat mosnánk az üdítőzés után, ilyenkor ugyanis a meggyengült zománcrétegben akaratlanul is kárt tehetünk.

– Ha rendszeresen fogyasztunk ilyen frissítőket, érdemes puha fogkefét beszerezni, mellyel fogmosás közben nem ártunk fogzománcunknak.

Item added to cart.
0 items - Ft