A szájüregi rák kialakulása az életmódtól függ

Az olyan negatív életmódbeli szokások, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az egyoldalú táplálkozás mind hozzájárulhatnak a szájüregi rák kialakulásához. A Nagy Britanniai Cancer Research UK kutatóközpont szerint az elmúlt húsz évben a betegség egyre nagyobb méreteket ölt. Míg a ’90-es években mindössze 8-13 esetet regisztráltak az Egyesült Királyságban, addig mára ez a szám 100 000 esetre emelkedett.

szajrak

Az esetek számának legintenzívebb növekedését a nők körében tapasztalják, ahol az elmúlt két évtizedben 71 százalékkal emelkedett meg a szájüregi rák előfordulása. Ezzel szemben a mellrák (ami a leggyakrabban előforduló női rákos megbetegedés Nagy-Britanniában) mindössze 10-20 százalék közötti emelkedést mutat ugyanebben az időszakban.

A szájüregi rákkal diagnosztizált hölgyek tetemes része 50 év feletti; 2015-ben 2200 ilyen esetet regisztráltak, míg az 50 év alatti nők között csak 300 eset fordult elő.

(X) hirdetés

Sajnos hasonló tendenciák figyelhetők meg a férfiak körében is. A szájüregi rákkal diagnosztizált 50 év alatti férfiak száma 640, míg az 50 éven felülieké 4400. A férfiak körében egyébként jóval gyakoribb a szájrák – a regisztrált esetek kétharmada férfiak szervezetében alakul ki.

„Aggasztó, hogy a szájrák egyre gyakoribb – mondja Jessica Kirby, a Cancer Research UK rákkutatási központ munkatársa. „Elsősorban az egészséges életmód segíthet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát. A dohányzás elhagyása, a kevesebb alkoholfogyasztás, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás mind segítenek a szájrák kialakulásának megelőzésében.”

Az intézet munkatársai konkrét lépésekkel igyekeznek visszaszorítani a betegség előfordulását, így országos dohányzás-ellenes kampányokat szerveznek, valamint segítenek a háziorvosok, nővérek, fogorvosok és dentálhigiénikusok képzésében, hogy a betegséget még korai szakaszában ismerjék fel az egészségügyi dolgozók. A betegség túlélési rátája jelentősen növelhető, ha a szájrákot idejében diagnosztizálják.

(X) hirdetés

„A korai diagnózis kulcsfontosságú, egy sima ellenőrzés 50 százalékról 90 százalékra emelheti a túlélési rátát – teszi hozzá Dr. Russ Ladwa, a Brit Fogászati Szövetség (BDA) elnöke.

Szájrák tekintetében a legkerülendőbb kockázati tényező a dohányzás, ami az esetek 65 százalékának okozója, de az alkoholfogyasztás valamint a zöldség- és gyümölcsmentes diéta is hozzájárul a daganat kialakulásához.

A Derby Egyetem legújabb kutatása bebizonyította, hogy a szájrák gyakrabban fordul elő azok körében is, akik humán papillomavírustól (HPV) fertőzöttek.

Item added to cart.
0 items - Ft