A szájüregi rák diagnózisa, kezelése

Az idejében észlelt szájüregi daganatos megbetegedések kilencven százaléka gyógyítható, épp ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel és a rendszeres önellenőrzés. Lássuk, mi a helyzet akkor, ha valami problémára gyanakszunk és felkeressük a fogorvosunkat, háziorvosunkat.

szajuregi rak diagnozis kezeles

 

Ha háziorvoshoz fordultunk a panaszunkkal, akkor ő valószínűleg tovább irányít minket a fogászatra, hiszen itt végzik el a szájüregi rák diagnózisát. Általában nehezen gyógyuló, múlni nem akaró piros vagy fehér foltok, fekélyek jelzik a betegséget, melyek megjelenhetnek a nyelven, az arc belső felén és az ajkakon is.

VIZSGÁLATOK

(X) hirdetés

Ha fogorvosunk egyszerű, tükörrel végzett vizsgálatát követően úgy ítéli meg, hogy szükség van további kivizsgálásokra, akkor először érzéstelenítés mellett szövetmintát vesz az adott területből (biopszia), amit tovább küld laboratóriumi elemzésre. Ha a minta tartalmaz rákos sejteket, úgy további vérvizsgálatokra, röntgenre, CT-re is szükség lehet, mely eredmények adják a kiindulópontot a kezelési tervhez.

KEZELÉS

Ha a szájüregi rákos megbetegedésre idejében fény derült, nagyon jó eséllyel vághatunk bele a különböző terápiás formákba. Általában a terület műtéti eltávolítása jelenti a leghatékonyabb megoldást, s itt megint nagyon fontos hangsúlyozni, hogy minél gyorsabban keressük fel a fogorvosunkat, s minél kisebb az érintett terület, annál nagyobb esélyünk van a teljes gyógyulásra. Ha a műtéti beavatkozás nem segít, vagy valamilyen ellenjavallata lenne, akkor gyógyszeres kezelést rendelhetnek el.

(X) hirdetés

A komplikációk, az elhúzódó gyógyszeres kezelések elkerülése érdekében, rendszeresen vizsgáljuk át szájüregünket a tükör előtt – rendellenes foltokat, elváltozásokat keresve – és vegyünk részt a féléves fogorvosi ellenőrzésen, hiszen megfelelő eszközök és képzettség nélkül mi magunk nem vagyunk képesek a biztonságos és hatékony szűrésre.

Item added to cart.
0 items - Ft