A szájüregi baktériumok súlyosbíthatják a vastagbélrákot

Egyes szájüregi baktériumok a véráramba kerülve a szervezet más területein is panaszokat okozhatnak. Ilyen összefüggés fedezhető fel az ínygyulladást okozó baktériumok és a szívbetegség, terhességi mérgezés vagy koraszülés között, de most egy egészen új kapcsolatra hívják fel a figyelmünket. A szájüregben élő, cukrot megkötő ún. fuzobatériumok a véráramba kerülve súlyosbíthatják a vastagbélrák tüneteit.

fuzobakterium-szajureg
Elszaporodott fuzobaktériumok (piros) a fogakra tapadt plakkban. (Fotó: Steve Gschmeissner)

A vastagbélrák a második legtöbb halálos áldozatot követelő rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Magyarországon 2000 és 2012 közötti időszakot vizsgálva a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vastagbélrák miatti halálozások száma emelkedő tendenciát mutat, 80 éves kor felett pedig a nők között vezető haláloknak számít.

Korábbi tanulmányok azt már alátámasztották, hogy állatok esetében az ún. fuzobaktériumok hozzájárulnak a vastagbélrák kialakulásához és súlyosbodásához. Emberi mintákat vizsgálva azt is sikerült alátámasztani, hogy a daganatos vastagbél szövetekben jóval több fuzobaktérium található, mint az egészséges sejtekben.

(X) hirdetés

A Harvard Egyetem és az izraeli Héber Egyetem kutatói szerint egyértelműen bizonyítható, hogy a szájüregi baktériumok a véráramon keresztül jutnak el a vastagbélbe, ahol elszaporodnak és hozzájárulnak a vastagbél-daganatok kialakulásához.

A Cell Host & Microbe sejtbiológiai szaklap hasábjain publikált tanulmányban az amerikai-izraeli kutatócsoport egyértelműen bebizonyította, hogy a fuzobaktériumok egy cukor-megkötő fehérje segítségével tapadnak a vastagbél polipok és daganatok szöveteihez, ezzel tovább fokozva a szövetburjánzást és súlyosbítva a megbetegedést.

Wendy Garrett, a tanulmány társszerzője szerint a fuzobaktériumok és vastagbél szövetek kapcsolatának vizsgálata közelebb vihet minket a folyamat kivédéséhez is. Ha ugyanis sikerül kideríteni, hogy a fuzobaktériumok miként lokalizálódnak és szaporodnak el a vastagbél tumorokban, úgy ez a tudás elvezethet minket a folyamat megfordításához és terápiás módszerek kifejlesztéséhez is.

(X) hirdetés

Vastagbélrák esetében a baktériumoknak óriási jelentőségük van a betegség kialakulásakor és súlyosbodásakor egyaránt. Gilad Bachrach, az izraeli Héber Egyetem munkatársával összedolgozva Garrett azt feltételezi, hogy a szájüregi baktériumok a véráramon keresztül jutnak el a vastagbél területére.

A kutatók két egér segítségével vizsgálták elméletüket – az egyik állat jóindulatú, a másik rosszindulatú vastagbél daganattal rendelkezett, amikor a kutatók fuzobaktériumot fecskendeztek az állatok farokvénájába.

Mintavételt követően kiderült, a tumorok mindkét esetben telítődtek a fuzobaktériumokkal. A vastagbéldaganat gyakran okoz áttétet a máj területén, s ez kimutathatóvá vált az egerek esetében is: a fuzobaktériumokat később megtalálták a májban is.

Más érdekes jelenségre is felfigyeltek a szakértők: emberi és állati sejteket vizsgálva a fuzobaktériumok felületén egy olyan Fap2 nevű fehérje helyezkedik el, ami felismeri a vastagbéltumor sejtjein elszaporodó Gal-GalNac nevű cukorfajtát. Kísérleteikből kiderült, a Fap2 fehérje hozzájárul a fuzobaktériumok elszaporodásához a vastagbéltumorokban.

„A tanulmány erőssége, hogy emberi és állati mintákat is használunk benne. Gyengesége ugyanakkor, hogy a hozzáférhető egér modellek nem reprezentálják tökéletesen az emberek szervezetében lassan kialakuló betegséget” – mondja Bachrach, felhívva rá a figyelmet, hogy a jövőben további vizsgálatokra is szükség van.

„Habár nem tudjuk megakadályozni, hogy a szájüregi baktériumok a véráramba kerüljenek és elérjék a vastagbéltumorok területét, vizsgálataink hozzájárulhatnak olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, melyek a Fap2 fehérje vagy a Gal-GalNac cukrok viselkedésén keresztül megakadályozzák a vastagbéldaganat kialakulását – foglalja össze Garrett.

Item added to cart.
0 items - Ft