Szájüregi baktérium lehet felelős a migrének kialakulásáért

A fejfájás és a migrén világszerte emberek millióinak keseríti meg a mindennapjait, jelentősen befolyásolva az érintettek életminőségét. Egy új amerikai kutatás szerint azok, akik migrénes panaszoktól szenvednek, jóval több szájüregi bacilussal rendelkeznek, mint azok, akiknek nincsen ilyen problémájuk.

migren-szajuregi-bakteriumok

A tanulmányhoz a kutatók összesen 172 szájüregi mintát és 1 996 székletmintát vizsgáltak, ami alapján kiderült, egyes baktériumfajok előfordulása teljesen más képet mutat a migrénes és a nem-migrénes csoport alanyai között.

A szájüregi minták további elemzését követően fény derült arra is, hogy azok a gének, melyek nitrátot, nitritet és nitrogén-monoxidot kódolják, nagyobb számban fordulnak elő a migrénes csoportban.

(X) hirdetés

A nitrátot tartalmazó kémiai vegyületeknek azért van jelentőségük, mert a fejfájás kialakulásáért felelős anyagként tartják számon őket. Megtalálhatók bizonyos élelmiszerekben, így a feldolgozott húsárukban, a zöld leveles zöldségekben és egyes gyógyszerekben is.

A szájüregi baktériumok képesek átalakítani a nitrátokat nitritekké, ami bekerülve a véráramba nitrogén-monoxiddá válnak.

Habár az eredmények egyértelműen arra engednek következtetni, hogy potenciális kapcsolat áll fent a szájüregben található, nitrátot lebontó baktériumok száma és a migrének előfordulása között, további kutatásokra lehet szükség, hogy igazolják, ezek a baktériumok közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a görcsös fejfájásokkal.

(X) hirdetés

A Migraine Research Foundation nevű szervezet adatai szerint világszerte 1 milliárd ember szenved migréntől, így az a világ harmadik leggyakoribb megbetegedése.

Sajnos a migrénes betegek több mint felét soha nem diagnosztizálják, mivel azok nem folyamodnak orvosi segítségért.

A Kaliforniai Egyetem által készített, a migrén és a szájüregi baktériumok közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányt az American Society for Microbiology folyóirat októberi számában publikálták.

Item added to cart.
0 items - Ft