Szájhigiénia és iskolai teljesítmény – Az összefüggés igazolt

A gyermekek viselkedését, mentális és fizikai teljesítményét számos dolog befolyásolhatja. Környezete, szociális körülményei, érzelmei, szülei egymással való viszonya, általános egészségi állapota – csak hogy a legismertebbeket emeljük ki ezek közül. Mivel általános közérzetükre fogaik egészsége is hatással van, így nem meglepő, hogy egy rossz szájhigiénével rendelkező csemete nem feltétlen lesz osztályelső.

Nem csak az iskolai felszerelések minőségére, a megfelelő ruházatra vagy a legújabb játékokra érdemes odafigyelni, ha gyermekünk iskolai boldogulását szeretnénk elősegíteni. Az egészségtelen fogak nem csak fogfájást, de tanulmányi teljesítményromlást is előidézhetnek, mondják a dél-kaliforniai Ostrow Fogászati Iskola szakemberei.

Ezerötszáz Los Angeles-i gyermek fogászati állapotát és tanulmányi eredményeit vizsgálva alátámasztották, hogy azok a diákok, akik fogfájásra panaszkodnak, négyszer gyakrabban teljesítenek közepesnél is rosszabban.

(X) hirdetés

Roseann Mulligan, a tanulmány társszerzője elmondta, fogászati panaszaik miatt könnyen hátrányba kerülhetnek a rossz fogú gyerekek egészséges társaikkal szemben. Épp ezért tartják olyan fontosnak, hogy az általános egészségi, oktatási és szociális programok elválaszthatatlan része legyen a fogászati prevenció is.

Hazánkban néhány önkéntes kezdeményezést leszámítva (pl. a Gyermekmentő Szolgálat önzetlen munkája vagy a Magyar Fogorvosok Egyesülete által támogatott Live Learn Laugh program) még nem teljesen megoldott a gyermekek széles körű tájékoztatása, így egyelőre a szülő feladata, hogy odafigyeljen csemetéje szájhigiéniájára, melynek leglényegesebb elemei a napi kétszeri fogmosás, a napi fogköz tisztítás és a féléves ellenőrzés.

Item added to cart.
0 items - Ft