Szájápolási tippek a munkahelyre

Legtöbben a fél életünket szó szerint a munkahelyünkön töltjük, ahol bár egész nap szénhidrátokban gazdag ételeket és italokat fogyasztunk, az otthoni fürdőszobánk és a fogkefénk sajnos nincs velünk. Mégsem kell lemondanunk a tiszta és egészséges fogakról, néhány egyszerű praktikával könnyedén megelőzhetjük a szájüregi problémák kialakulását.

szajapolas munkahelyen

1. Fogmosás minden reggel

A legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük fogaink egészségét az, ha nem lógjuk el a reggeli kétperces fogmosást, hiszen így szájüregünk szinte egész nap képes fenntartani a reggeli tisztaságot. Ha otthon szoktunk reggelizni, érdemes a fogmosást az étkezés elé időzíteni, hiszen a savas pH értékű ételektől és italoktól a fogzománc meggyengülhet, amit a hirtelen fogmosás könnyen elkoptathat.

(X) hirdetés

2. Kerüljük a cukrot

Ha munkahelyi étkezéseink során nem is, a kávé- vagy teaszünetekben jó eséllyel fogunk cukrot, ráadásul sok cukrot fogyasztani. Ha van rá mód, cukor helyett használjunk édesítőszereket, gyümölcscukrot, vagy xilitet (ne mézet, mert az ugyanolyan a fogainknak, mint a kristálycukor), üdítőkből pedig válasszunk cukormentes termékeket.

3. A szénsavas üdítők károsak

(X) hirdetés

Sajnos manapság egyre többen helyettesítik energiaitallal a kávét, pedig savassága miatt legalább olyan káros a fogainknak, mint a cukor. Ha mindenképp valamilyen szénsavas frissítő mellett döntünk, a legjobb, ha egyből megisszuk, és nem ülünk be vele a számítógép elé, hogy szép lassan elkortyolgassuk.

4. Ropogtatnivalók, édességek

Könnyű feldobni a monoton munkarendet egy-két finom falattal, ám ebben az esetben sem érdemes órákig tartó kóstolgatást rendezni. Az irodai dolgozók fogazata bizonyítottan több káros hatásnak van kitéve, pont az ilyen gyors harapnivalók és cukros innivalók miatt. Igyekezzünk a munkahelyen is egészségesen táplálkozni, a chips helyett pedig nyugodtan vigyünk magunkkal egy-két almát az irodába!

5. Gyors segély: a víz

A víz az egyik legjobb segítőnk lehet a munkahelyen. Nem csak jobban hidratál, mint a cukros üdítők vagy a kávé, tea, de egy gyors öblögetés evés vagy ivás után megelőzheti az ún. plakk (bakteriális biofilm) képződését a fogaink felszínén.

6. A rágózás jó!

Diszkrét módon, nem az értekezlet vagy prezentáció közepén, de a rágózás nagyon is jót tesz a fogainknak. Ennek a legegyszerűbb oka az, hogy a rágás hatására természetes nyáltermelésünk fokozódik, ami szó szerint lemossa a fogainkra tapadt ételmaradékot, baktériumokat. Ügyeljünk rá, hogy mindig cukormentes rágót válasszunk!

7. Apró szájhigiénés termékek

Szerencsére ma már beszerezhetők olyan utazó szájápolási szettek, melyek nagyon kis helyet foglalnak el a táskánkban. Létezik mini fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogselyem, döntsük el mi magunk, hogy melyiket a legegyszerűbb a munkahelyen használni. Persze nem arról van szó, hogy egész nap a mosdót kellene járnunk, viszont így nem kell kihagynunk a mákos sütit a büfében vagy nem kell egész délután egy beszorult ételmaradékot piszkálni a nyelvünkkel, hiszen egy mini szettel bármikor rendbe hozhatjuk a mosolyunkat.

Item added to cart.
0 items - Ft