Szájápolási tippek az ünnepi időszakra

Az ünnepi időszakban szájüregünk több szempontból is kiemelt szerephez jut: egyrészt a családlátogatások, fotózások alkalmával a tekintetek az átlagosnál gyakrabban tévednek a fogainkra, másrészt pedig a folyamatos étkezések különösen nagy feladatot adnak szájflóránknak. Néhány egyszerű praktika elsajátításával azonban mosolyunk vonzó és egészséges maradhat karácsonytól egészen szilveszterig.

szajapolas karacsony

  1. Rendszeres fogmosás

Fogmosás során nem csak megszabadítjuk fogainkat a felszínükre tapadt plakktól és szennyeződésektől, hanem leheletünket is felfrissíthetjük.

A napi 2×2 perces fogmosás egyébként is ajánlott, ünnepek ide vagy oda, a karácsonyi időszakban azonban napi rutinunk gyakran felborul, így könnyebben elfeledkezhetünk a reggeli vagy esti fogmosásokról.

(X) hirdetés

Hogy biztosan ne maradjon ki szájüregünk megtisztítása, nyugodtan állítsunk be telefonos emlékeztetőt az ünnepi időszakra – így biztosan szép és üde mosollyal fogadhatjuk vendégeinket.

  1. Napi többszöri fogköz-tisztítás

Fogközeink megtisztítása szintén hozzátartozik a mindennapos szájápolási teendőinkhez, mégsem gyakoroljuk eleget. Mivel az ünnepek alatt több szabadidőnk van, nyugodtan megtanulhatjuk ezt a sokak számára még ismeretlen szájhigiénés módszert.

Legyen szó fogselyemről vagy interdentális fogkeféről, óriási szívességet tehetünk magunknak, ha rászokunk a rendszeres használatukra.  Ínygyulladás, fogkő, fogszuvasodás – hogy csak néhány igen gyakori panaszról beszéljünk, melyek az elhanyagolatlan fogköz-tisztításból erednek.

(X) hirdetés

Ha rokonlátogatásra vagy hosszabb utazásra indulunk, fogselyem mindenképp kerüljön a táskánkba, hiszen az ünnepi ételek gyakran tartalmaznak diót vagy mákot, melyek megülve front fogközeinkben, bizony meghiúsíthatják a családi fotók nyilvánosságra hozatalát.

  1. Optikai fogfehérítő fogkrémek

Ha már nem volt időnk bejelentkezni a fogorvoshoz fogfehérítésre, esetleg kíméletesebb módszert keresünk, vásároljunk olyan fogfehérítő fogkrémeket, melyek összetételük révén azonnal, már fogmosás után egyből képesek fehérebbé tenni fogainkat (ezt általában a fogkrémben található kék vagy zöld szemcséknek köszönhetjük).

Bár az említett fogkrémek hatása csak ideiglenes, ha napi 2-3 alkalommal ilyen fogkrémmel mosunk fogat az ünnepek alatt, üdébb, fehérebb mosollyal indulhatunk a rokonlátogatásokra.

  1. Megemelt vízfogyasztás

Nem csak emésztésünknek vagy bőrünknek teszünk jót, ha sok folyadékot fogyasztunk; szájüregünk különösen meghálálja, ha az ünnepek alatt is elegendő vizet iszunk.

Szájüregünket az erősen fűszeres, sós vagy édes ételek és italok (alkoholok, kávé, üdítők) hamar kiszáríthatják. Ha nincsen elegendő nyál a szánkban, a szájüregi baktériumok természetes védelmi rendszerünk híján zavartalanul elszaporodhatnak.

Ha az ételmaradékok és baktériumok száma megnő a szájüregben, először kellemetlen leheletre és elszíneződött fogakra leszünk figyelmesek, hosszabb távon azonban megnő az ínygyulladás, fogszuvasodás kialakulásának veszélye is.

Amennyiben elutazunk vagy meglátogatjuk rokonainkat, készítsünk a táskánkba vagy az autóba egy üveg vizet (lehetőleg: csapvizet), amit a család bármely tagja elfogyaszthat út közben, vagy ha a szükség úgy diktálja.

Szájüregünk hidratáltságának visszaállítása után a nyál természetes módon támogatja a fogak tisztulását, emésztésünk könnyebb, leheletünk pedig frissebb lesz.

  1. Rendszeres rágózás

A vízfogyasztás mellett a rágó a másik olyan könnyen hozzáférhető eszköz, mellyel bárhol és bármikor felfrissíthetjük szájüregünket.

Rágózás során nyáltermelésünk intenzívebbé válik, ezáltal a fogak felszínére tapadt ételmaradékok egy részét természetes módon távolíthatjuk el a fogainkról, a szájüreg pedig visszanyeri normál pH értékét.

Nem kell egész nap rágót csócsálnunk –az első félóra után már bizonyítottan nem olyan hatékony a rágógumi, így ennyi idő elteltével nyugodtan eldobhatjuk. Lehetőség szerint mindig cukormentes rágót válasszunk!

Item added to cart.
0 items - Ft