A sportitalok, energiaszeletek árthatnak a fogaknak

Negyven sportital, energiaszelet és zselé cukortartalmának vizsgálatát követően a Dán Fogászati Szövetség (Danish Dental Association) óvatosságra int a teljesítményfokozók gyakori fogyasztásától. Habár a legtöbb ilyen terméket sokan egészségesnek gondolják, a többségük tele van cukorral, ráadásul pH értékük is savas, ami még tovább fokozza a fogerózió és fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

sportital-fogakA dán Nemzeti Élelmiszerügyi Intézet és a Fogászati Szövetség együttes vizsgálataiból kiderült, hogy a legtöbb, sportoláshoz ajánlott energiaszelet vagy sportital cukortartalma vetekszik a hagyományos szénsavas üdítőitalok és édességek cukortartalmával. Például egy fél liter fehérjeturmix 50 g cukrot tartalmaz, ami megfelel fél liter kóla cukortartalmának, míg egy energiaszeletben 23 g cukrot mértek, ami a csokibevonatos fánk cukortartalmával egyenértékű.

A Dán Fogászati Szövetség elnöke, Freddie Sloth-Lisbjerg a szervezet honlapján így nyilatkozik: „A gyártók igazi szakértői annak, hogy miként kell valamit egészségesként és hívogatóként eladni, de tanulmányunk bebizonyította, hogy az emberek a fogazatuk egészségével játszanak, amikor edzés közben sportitalokat vagy energiaszeleteket fogyasztanak.”

(X) hirdetés

Sloth-Lisbjerg hangsúlyozza továbbá, hogy edzés alatt a fogak amúgy is sérülékenyebbek a savas támadásokkal szemben. Ennek oka, hogy testmozgás közben a szájüreg hajlamos kiszáradni, ilyenkor a nyál védőszerepe meggyengül, így hamarabb alakul ki saverózió vagy fogszuvasodás. „Ha magas savtartalmú folyadékokat és géleket fogyasztunk ilyenkor, akkor a fogainkat szó szerint savba áztatjuk”- folytatja a szakértő.

Sloth-Lisbjerg szerint edzés közben a vízivás és néhány szelet gyümölcs elfogyasztása jóval egészségesebb választás. Ha mindenképp savas italokat fogyasztunk – eltekintve cukortartalmuktól – akkor inkább gyorsan és sokat igyunk, ne pedig apró kortyokat, utána pedig öblítsük ki szájüregünket tiszta vízzel.

Habár egyelőre nincsenek statisztikai adatok a sportitalok, energiaszeletek szájüregi egészségre gyakorolt hosszútávú hatásáról, mindenképp óvatosnak kell lennünk, hiszen ezek a termékek egyre népszerűbbek, ráadásul nem csak a fitnesz termekben, hanem azon kívül is sokat fogyasztják őket . Az ilyen egészségtelen élelmiszerek hosszú távon sajnos nem csak a szájüregben, hanem szervezetünk egyéb területein is okozhatnak problémákat.

(X) hirdetés

Képes összeállításunk a fogak egészségének megőrzéséről sportolás közben:

egeszseges-fogak-edzes

Item added to cart.
0 items - Ft