Rossz lehelet, mint tévképzet? A halitofóbia kezelhető betegség

Kellemetlen leheletet több fogászati és belgyógyászati betegség okozhat, ám a legtöbbször ezeket az okokat megszüntetve eltűnik a tünet maga, a szájszag is. Előfordulhat azonban, hogy valójában nincs probléma, a páciens mégis azt gondolja, rossz lehelete van, melyet mások is megéreznek, s épp ezért akár a társas érintkezéseket is kerüli.

kellemetlen lehelet halitofóbia_

 

1. Zárjuk ki a valódi tényezőket!

Rossz szájszagot, más néven halitózist elsősorban fogászati eredetű problémák okozhatnak. Ide tartozik a nem megfelelő szájhigiénia, a szájszárazság, a fogszuvasodás, a fogkőképződés és az ínygyulladás is. Ezek legtöbbjén azonban egyszerűen segíthetünk: el kell mennünk a fogászatra, kezeltetnünk kell a szájüregi problémáinkat, majd nap, mint nap törekednünk kell az alapos szájhigiéniára.
Fontos megjegyeznünk, hogy belgyógyászati eredetű problémák szintén eredményezhetnek kellemetlen leheletet, ilyen a cukorbetegség, bizonyos emésztési problémák, valamint egyéb gyulladásos megbetegedések.

(X) hirdetés

 

2. Derítsük ki, mi az igazság!

Ahhoz, hogy megszabaduljunk félelmünktől, miszerint kellemetlen a leheletünk, egyszerűen forduljunk fogorvosunkhoz szakvéleményért. Ő tudni fogja, hogy valódi tünettel állunk-e szemben, s ha igen, javasolni fogja a szájüregi problémák kezelését, esetleg további kivizsgálások elvégzését.

 

3. Pszichés korlátok feloldása

(X) hirdetés

Ha úgy gondoljuk, sokszor ránk telepszik, már-már eluralkodik rajtunk az érzés, hogy szájszagunk van, esetleg emiatt hajlamosak vagyunk kerülni a társas érintkezéseket, jobb, ha megvizsgáljuk egy kicsit az életvitelünket, érzelmi állapotunkat. Lehet, hogy valamilyen emocionális kiegyensúlyozatlanság, feldolgozatlan élmény, tapasztalat vezet mentális gondjainkhoz.
Abban az esetben, ha nem tudjuk magunkban feloldani a lelki problémákat, forduljunk szakemberhez, közös munkánk eredményeképp gyorsabban megszabadulhatunk az önkorlátozó gondolatainktól, félelmeinktől.

 

4. Biztosítsuk be magunkat!

Egy egészséges szájüregű embernek is szüksége lehet rá nap közben, hogy kissé felfrissítse a leheletét, hiszen nincs mindig a kezünk ügyében a fogkefénk, fogkrémünk. Ehhez nagyszerű megoldást jelenthetnek a rágógumik, cukorkák, esetleg valamilyen speciális szájspray, ami segít üdévé varázsolni a leheletünket.

Item added to cart.
0 items - Ft