A rendszeres kannabisz-fogyasztás ínygyulladást okozhat

A Kolumbia Egyetem Orvostudományi Központjának munkatársai szerint a rendszeresen fogyasztott rekreációs kannabisz – köztük a marihuána, a hasis és a hasis olaj – megnöveli az ínybetegségek kialakulásának kockázatát.

kannabisz-inygyulladas

A Journal of Periodontology parodontológiai szaklap márciusi számában publikált tanulmány szerint a rendszeresen fogyasztott rekreációs kannabisz hozzájárulhat az ínybetegségek kialakulásához.

Az ínygyulladás az íny vonalánál és az alatta felhalmozódó bakteriális lepedék miatt alakul ki, ami azonban kezeletlenül hagyva a fogíny visszahúzódását és a fogak elvesztését eredményezheti.

(X) hirdetés

A hosszan tartó ínybetegség ráadásul nem csak a szájüregi panaszokért lehet felelős, hanem olyan veszélyes állapotok kialakulásáért is, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a koraszülés.

Dr. Jaffer Shariff, a Kolumbia Egyetem Fogorvostudományi Karának rezidense vezette azt a tanulmányt, ami lehetséges kapcsolatot vélt felfedezni a gyakori rekreációs kannabisz-fogyasztás és a fogíny megbetegedései között.

„Jól ismert tény, hogy a rendszeres dohányzás megnövelheti a parodontológiai betegségek kockázatát, de meglepő volt látni, hogy a rekreációs kannabiszfogyasztók ugyanilyen veszélyben vannak” – mondja Dr. Shariff.

(X) hirdetés

A fogorvos és egyetemi kollégái összesen 1938 felnőtt páciens adatait elemezték, akik 2012-ben vettek részt az Amerikai Parodontológiai Akadémia közreműködésével végzett nemzeti egészségügyi felmérésben. Az eredményekből kitűnik, hogy a résztvevők kb. 27 százaléka egy vagy több alkalommal használt kannabiszt  az elmúlt 12 hónapban.

Az elvégzett parodontális vizsgálatok szemrevételezték a páciensek ínyszövetének állapotát, annak feszességét, de vizsgálták a szájüregi plakk mennyiségét, a gyulladást, ínyvérzést és az íny visszahúzódásának mértékét is.

Egy egészséges ínyszövet esetében az íny olyan feszesen illeszkedik a fogra, hogy a parodontológiai vizsgálat során az íny és a fogfelszín közötti ínytasak mélysége maximum 1-3 milliméter. Ha az ínytasak ennél mélyebb, akkor az általában fogágybetegségre utal.

„Még az olyan tényezők figyelembevételével is, mint a dohányzás, a rendszeres rekreációs kannabisz használóknál kétszer olyan gyakori az ínybetegség jelenléte, mint az alkalmi használóknál” – mondja Dr. Shariff.

„Bár további kutatásra van szükség, hogy meghatározzuk, az orvosi marihuána ugyanilyen hatással van-e a szájüreg egészégére, tanulmányi eredményeink azt sugallják, hogy a fogászati ellátóknak ki kellene kérdezniük pácienseiket a kannabiszfogyasztási szokásaikról.”

Dr. Terrence J. Griffin, az Amerikai Parodontológiai Akadémia elnöke elmondta, hogy mivel a rekreációs és orvosi marihuána legalizálása növeli az anyag használatát az Egyesült Államokban, a használóknak tisztában kellene lenniük a kannabisz szájüregre és ínyre gyakorolt hatásával.

Item added to cart.
0 items - Ft