A rendszeres fogmosás véd az időskori elbutulástól

A demencia, hétköznapi szóhasználattal élve, időskori elbutulás egy komplex tünetegyüttest takar, hiszen nem csak a feledékenység vagy a memóriazavar, de személyiségváltozás, depresszió, magatartászavarok, sőt még beszédzavarok is jellemzik a demens betegeket. A Kaliforniai Egyetem kutatói most azonban egy egészen egyszerű szokás megtartásának fontosságára hívják fel az emberek figyelmét, mellyel hosszú távon is megőrizhetjük friss memóriánkat. Ez pedig nem más, mint a fogmosás.

Idős korban amúgy is változnak szájápolási igényeink, hiszen szervezetünk egészéhez hasonlóan a szájüregben is jelentős változások mennek végbe. Ha viszont nyugdíjas éveinkben kitartunk a rendszeres szájápolás mellett, akkor nem csak fogainknak és ínyünknek, de memóriánknak is kedvezünk – állítják a szakemberek. Azoknál a vizsgálatba vont idősebb hölgyeknél, akik napi egy alkalomnál kevesebbszer mostak fogat, 65 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki demencia, mint azoknál, akik naponta háromszor is fogkefét ragadtak.

Persze egyből adódik a kérdés, vajon azok, akik kevesebbszer mosnak fogat, nem épp azért teszik mindezt, mert amúgy is rosszabb a memóriájuk? Másképp fogalmazva, vajon tényleg a fogmosás szokása előzi meg a demencia kialakulását, vagy épp azért nem tartjuk észben a rendszeres fogmosást, mert szellemi képességeink hanyatlásnak indultak?

(X) hirdetés

Nos, a kutatás elég alaposnak bizonyult ahhoz, hogy kielégítő választ adhasson a kérdésre. 1992-től 2010-ig közel 5500 résztvevőt vontak be a kaliforniai nyugdíjas közösségből. A kiinduló időponthoz képest tizennyolc évvel később, tehát 2010-ben 1145 alany mutatta a demencia bizonyos jeleit. 78 olyan nőből, akik 1992-ben napi egynél kevesebbszer mostak fogat, 2010-re 21-nél alakult ki időskori elbutulás (3,7 nőre jut egy eset). Ezzel szemben azoknál, akik egykor legalább naponta egyszer vették a fáradtságot és fogat mostak, ott tizennyolc évvel később 4,5 nőre jutott csak egy eset.

A kaliforniai egyetem kutatói még nem bizonyítottak összefüggést a fogszuvasodás és a demencia között, de vizsgálati eredményeiken felbuzdulva valószínűleg folytatódik az elemzés.
Mi azonban ne várjunk addig a szájhigiénia szeretetével, hiszen fogainkon és ínyünkön biztos, memóriánkon pedig nagy valószínűséggel segít a tiszta és egészséges szájüreg.

Item added to cart.
0 items - Ft