Rejtett fogszuvasodás – Látszólag egészséges fogak

A fogszuvasodás népbetegség, életmódunkból és táplálkozási szokásainkból adódóan szinte mindenkinél problémát jelent a fogak kisebb-nagyobb mértékű szuvasodása. Rejtett fogszuvasodásról akkor beszélünk, amikor a fog rágófelszínén szabad szemmel nem vagy csak nehezen lehet észrevenni a szuvasodást, ám a röntgenfelvételen jól látható a demineralizált (ásványianyag-vesztett) terület.

rejtett fogszuvasodas

A FOGSZUVASODÁS KIALAKULÁSA

A szájüregben több millió baktérium él, melyek aktívan részt vesznek a táplálékok megemésztésében és a betegségek elleni védekezésben. Az elfogyasztott élelmiszerekből származó szénhidrátokat többek között a Streptococcus mutans nevű baktériumfaj bontja le, ami a táplálékok feldolgozása közben savakat termel.

Ezek a savak demineralizálják a fogzománcot, ami először fehér foltok megjelenését eredményezi, később, ha a demineralizációs folyamat tartóssá válik, a fogzománcon szürkés-barnás foltok jelennek meg, majd a fogzománc fizikai szerkezete sérül és üreg alakul ki.

(X) hirdetés

REJTETT FOGSZUVASODÁS

Fogszuvasodás jelentkezhet a fog oldalsó és rágófelszínén is. A rágófelszíneken, a mély barázdákban jelentkező fogszuvasodás általában nehezebben diagnosztizálható, mint a sima, oldalsó felszíneken jelentkező caries.

Rejtett fogszuvasodás alatt a rágófelszín szabad szemmel alig észrevehető szuvasodását értjük, ami azonban röntgenfelvétellel hatékonyan diagnosztizálható.

A jelenség hátterében egyes feltevések szerint az áll, hogy a fluoridok mindennapos, széles körű használata által a fogzománc megerősödik és lelassul a rágófelszínek szuvasodása, ezért sokszor megesik, hogy az épnek tűnő fogzománc relatív nagy kiterjedésű fogszuvasodást rejt, amit szabad szemmel nagyon nehéz diagnosztizálni.

(X) hirdetés

Bár a rejtett vagy okkult fogszuvasodás, valamint a „fluorid szindróma” újkeletű elnevezések, egyre gyakoribb jelenségről van szó. Ahhoz, hogy a fogszuvasodást még időben diagnosztizálhassuk, rendszeres fogászati ellenőrzésre és röntgenezésre van szükség.

A REJTETT FOGSZUVASODÁS TÜNETEI, DIAGNÓZISA

A fogszuvasodás azonosítása a rágófelszíneken nehezebb, mint a fogközök területén és a diagnózis helyes módját illetően is eltérnek a vélemények.

A rejtett fogszuvasodásnak szemmel láthatóan egyáltalán nincs, vagy csak alig van nyoma. A fogzománc teljesen épnek vagy minimálisan demineralizáltnak tűnik, ami halvány fehér foltok képében jelenik meg, de csak nagyon mérsékelt módon.

Biztos diagnózishoz röntgenfelvétel készítésére van szükség (szárnyas filmre). Ha rejtett fogszuvasodással állunk szemben, a röntgenfelvételen már jól látszik a fogzománc szerkezetének változása, ami alapján pontosan megállapítható a rejtett fogszuvasodás helye és elkezdődhet a kezelés.

A REJTETT FOGSZUVASODÁS KEZELÉSE

Minél előbb diagnosztizáljuk a rejtett fogszuvasodást, annál hamarabb indulhat meg a kezelés, megelőzve a komolyabb panaszok kialakulását. A demineralizált, szuvas terület eltávolítását követően általában fényre kötő, kompozit tömőanyaggal kerül helyreállításra a fog szerkezete.

A rejtett fogszuvasodás megelőzésének egyik legkiválóbb módja a barázdazárás, amikor az őrlőfogak mély barázdáit fényre kötő, a fog színével azonos árnyalatú anyaggal töltik fel, így csökken a mély barázdákban megülő lepedék által megindított fogszuvasodás esélye.

Item added to cart.
0 items - Ft