A rágógumi több millió baktériumot távolít el a szájüregünkből

A rágógumizás nem csak elménket frissíti fel, hanem kiváló szájápolási kiegészítő is napközben, amikor nincs kéznél a fogkefénk. Fokozza nyáltermelésünket, ezáltal semlegesíti az étkezések során savassá vált szájüregünk pH értékét. A norvég Groningen Egyetem kutatói szerint ráadásul a rágógumi 100 millió baktériumot képes csapdába ejteni és eltávolítani a fogazatunkról, mindössze 10 másodperc alatt.

ragogumizas

A kísérlethez a kutatók öt egyetemi hallgatót kértek meg, hogy 30 másodperctől 10 percig tartó időtartamokban rágjanak el kétféle mentás rágógumit.

A megrágott rágókat ezután steril vízbe helyezték elemzés céljából. Kiderült, hogy minden egyes rágógumi kb. 100 millió baktériumot gyűjtött össze – annál többet, minél tovább rágták az önkéntesek a rágókat.

(X) hirdetés

Kiderült az is, hogy 30 másodperc rágás után a rágógumik egyre kevesebb baktériumot képesek összegyűjteni, hiszen veszítenek a ragadósságukból.

A megrágott rágógumik felületét elektronmikroszkóppal vizsgálták, korábban pedig azt is elemezték, hogy egy steril, addig soha nem használt fogkefe fogkrém nélkül használva mennyi baktérium eltávolítására képes.

Kiderült, hogy a rágóhoz hasonlóan a fogkefe is 100 milliós nagyságrendű baktériumállományt képes eltávolítani a fogazatunkról, ami azt jelenti, hogy nap közben fogkefe híján valóban kiváló segítséget nyújthat a rágógumizás.

(X) hirdetés

A norvég szakértők azonban azt is hozzáteszik, hogy a rágógumi nem ugyanazokat a területeket tisztítja meg a szájüregben, mint a fogkefe vagy a fogselyem, ezért a rágó fogvédő hatása jóval hosszabb távon érvényesül, mint a rendszeres fogmosásé és fogköz tisztításé.

Item added to cart.
0 items - Ft