A preventív oktatás önmagában nem elegendő

Bevett szokás világszerte, hogy a gyerekek szájüregi prevenciójának részeként előadásokat tartanak és nyomtatott oktatási anyagokat terjesztenek, így támogatva a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzését. Az ausztrál Cochrane Public Health Group kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a szájüregi oktatás ilyen formája önmagában egyáltalán nem hatékony.

Összesen 38 nemzetközi tanulmány adatait vizsgálva a Cochrane kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a szájüregi preventív oktatásnak önállóan nincs számottevő hatása a tejfogak és maradófogak szuvasodásának megelőzésére.  Mindazonáltal egyes tanulmányok javulásról számoltak be az íny egészségének, a szájhigiénés szokásoknak és a szájüreg tisztaságának tekintetében – mutat rá a kutatás.

„Általános elgondolás, hogy a szájüregi preventív oktatás megváltoztatja a szájüregi betegségek kialakulásának kockázatát és hozzájárul a jó szájhigiénés szokások kialakításához” – mondja Dr. Shalika Hegde, a tanulmány szerzője. „Azonban ez a megközelítés alapjaiban hibás, hiszen a tudás önmagában nem képes változtatni a szájüreg egészségén” – hangsúlyozza Dr. Hegde.

(X) hirdetés

Amikor a szájüregi prevenciós oktatás más megelőzési  módszerekkel, például fluoridos fogkrémmel történő felügyelt fogmosással egészül ki, akkor már észrevehető a tejfogak szuvasodásának mérséklődése. A későbbiekben ha az oktatás fogászati szakember által végzett preventív ellátással is párosul, akkor a maradófogak szuvasodása is megelőzhető – mondják a szakemberek.

A gyermekek fogszuvasodásának megelőzéséhez nagyban hozzájárulnak az olyan intervenciós módszerek, mint a cukorfogyasztás csökkentése vagy a fluorid több forrásból való bevitele. Az ausztrál kutatócsoport szerint megfigyeléseiket globálisan lehetne alkalmazni a fogászati preventív módszerek kidolgozásakor.

A maga nemében egyedülálló nemzetközi tanulmány összesen 119 789 gyermek adatait vizsgálta 21 országból, 1996 januárja és 2014 áprilisa között készített tanulmányok alapján. Minden felhasznált kutatási anyagban a társadalmilag kialakított prevenciós programokat vizsgálták a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésének tekintetében. A gyermekeket születésüktől 18 éves korukig követték nyomon.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft