Panaszmentes bölcsességfog – mégis ki kell húzni?

Sokaknak fájdalmas panaszokat okoz, más azt sem veszi észre, hogy előtörtek bölcsességfogai. Előfordul, hogy megelőző jelleggel, máskor gyulladás, szuvasodás vagy fogszabályozás miatt dönt fogorvosunk a bölcsességfog eltávolítása mellett. Vajon egy panaszmentes bölcsességfogat érdemes eltávolítani? Ezt a kérdést vizsgálta egy nemrégiben publikált holland kutatás.

A Nijmegen-ben található Radboud Egyetem maxillofaciális szájsebésze, Dr. Hossein Ghaeminia a bölcsességfog eltávolításának kockázatait állította kutatási anyagának középpontjába. Vizsgálati eredményeit egy röpiratban összegezte, amellyel jelentősen csökkenthetők a bölcsességfog eltávolításából adódó kockázatok.

A bölcsességfog gyakran okoz panaszokat, máskor éppen azért döntünk az eltávolítása mellett, hogy megakadályozzuk a jövőbeli problémákat. Előfordul, hogy a bölcsességfog speciális elhelyezkedése miatt komplikációkat okoz a műtét közben vagy azt követően – leggyakrabban idegsérülést vagy a seb elfertőződését tapasztalják a betegek.

(X) hirdetés

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e a panaszmentes bölcsességfogak eltávolítása mellett döntenünk? Dr. Ghaeminia kutatási eredményei egyértelműen rávilágítanak, hogy mely tényezőkre kell kiemelten odafigyelnünk, amikor bölcsességfog műtétet tervezünk.

Az első kérdés, melyre a kutató választ szeretett volna kapni az volt, hogy valóban indokolt-e a problémamentes bölcsességfogak eltávolítása? Miután Dr. Ghaeminia korábbi kutatási anyagok eredményeit kezdte elemezni, felismerte, hogy nincsen egyértelmű válasz a kérdésére, hiszen az esetek annyira eltérőek, hogy minden betegnél az adott helyzetet felmérve a kezelőorvosnak kell döntenie a fog eltávolításáról vagy megóvásáról.

„Egyfelől a műtéti beavatkozás kockázatokat rejt magában, például a seb elfertőződhet vagy az ajkak és az arc szenzoros idegei sérülhetnek. Másrészt azonban ha a helyén tartunk egy problémamentes bölcsességfogat, az később mégis panaszokat idézhet elő a szomszédos fogakban” – mondja a kutató.

(X) hirdetés

Az egyik leggyakoribb, bölcsességfog-eltávolítást követő komplikáció a seb elfertőződése, éppen ezért Dr. Ghaeminia közelebbről is megvizsgálta, mely tényezők játszhatnak közre a fertőzés kialakulásában.

„A 26 éves vagy annál idősebbeknél illetve a hölgyeknél nagyobb a fertőzés kialakulásának kockázata, de a dohányzás is rizikófaktornak számít” – tudjuk meg a szakértőtől.

Dr. Ghaeminia arra is kíváncsi volt, vajon a fertőzés kialakulása megelőzhető-e, ha a fog eltávolítása után hátrahagyott üreget tiszta vízzel átöblítik? Eredményei szerint a módszer valóban segíthet a fertőzés megelőzésében.

„Más opciókkal, például az antibiotikumokkal összevetve a csapvizes öblögetés relatív olcsó és egyszerű módja a fogeltávolítás utáni fertőzés megelőzésének.”

Míg a seb körüli terület tisztán tartása igazoltan fontos, az erős öblögetést és zubogtatást tanácsos az első 24 órában elkerülni, nehogy a véralvadék kiessen a fogmederből, ami fájdalmas panaszok kialakulását eredményezheti.

Dr. Ghaeminia kutatási eredményeit egy olyan röpiratban összegezte, mellyel reményei szerint nem csak a fogorvosoknak, hanem a pácienseknek is segítséget nyújthat amikor egy problémamentes bölcsességfog eltávolítását kell mérlegelni.

Az egyéni kockázati tényezők feltárásához a sebész olyan kérdéssort állított össze, melyben tájékozódhatunk a bölcsességfog-eltávolítás előnyeiről és hátrányairól valamint útmutatót kaphatunk a műtét utáni fertőzés megelőzéséről is.

Item added to cart.
0 items - Ft