Öt értékes tipp a fogkő megelőzéséhez

Odafigyelés hiányában sajnos már egész fiatal korban kialakulhat fogkő a fogaink felszínén és a köztes területeken. Ezt lehet, hogy észre sem vesszük egészen addig, amíg a fogorvosunk fel nem világosít minket a fogkőszedés szükségszerűségéről. Szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel hatékonyan megelőzhetjük a probléma újbóli jelentkezését.

1. Káros szenvedélyek elhagyása

Sem a dohányzás, sem pedig a drog- vagy alkoholfogyasztás nem segít fogaink és ínyünk hosszú távú egészségének megőrzésében. Sajnos jellemző, hogy a dohányosok szájhigiéniája rosszabb, hajlamosabbak a fogkőképződésre és más fogászati problémák kialakulására is. Ha tiszta, fogkőmentes fogazatra vágyunk, jobb, ha felhagyunk a káros szenvedélyünkkel.

(X) hirdetés

 

2. Tanuljunk meg egészségesen táplálkozni

Nem csak az emésztésünknek vagy a szív- és érrendszerünknek teszünk jót akkor, ha megpróbálunk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de a fogainknak is. A nyers ételek, a kemény húsú zöldségek és gyümölcsök (például répa, alma, uborka, zeller, stb.) fogyasztásakor szájüregünk természetes módon tisztul, ami gátolja a fogkőképződést.

 

3. Jól tudsz fogat mosni?

(X) hirdetés

Az, hogy rendszeresen fogat mosunk, nem elég. Az, hogy naponta kétszer megmossuk a fogainkat, még mindig nem elég. A cél az, hogy megtanuljunk helyesen fogat mosni. Két percig tartó, körkörös mozdulatokkal haladjunk úgy, hogy közben nem feledkezünk el az ínyről és fogaink belső felszínéről sem. Aki hajlamos a fogkőképződésre, mindenképp szerezzen be elektromos fogkefét vagy legalább közepes sörtéjű kézi fogkefét, ilyen esetben a puha sörték nem elegendők a fogaink felszínére tapadt plakk eltávolítására.

 

4. Az interdentális fogkeféről hallottál már?

Bár a fogselyem is igen hatékony a fogközök tisztán tartásában, ha a fogkő képződés megelőzése a cél, akkor használjunk interdentális fogkefét! Egyszerre mindig többféle méretű fogközkefét használjunk, így a hátsó, tágabb fogközeinket ugyanolyan hatékonyan tudjuk megtisztítani, mint az elülső, szorosabb fogközöket.

 

5. A szájzuhany is hasznos lehet

Bár még nem túl elterjedt, a szájzuhany is jó szolgálatot tehet a fogakra tapadt, később megkeményedő plakk eltávolításában. Az eszközt azonban meg kell tanulnunk helyesen használni, ezért feltétlenül olvassuk el a mellékelt gyártói tájékoztatót vagy kérjük ki fogorvosunk véleményét a szájzuhany használatáról.

Item added to cart.
0 items - Ft