Nem csak fájdalomcsillapítónak, hanem érzéstelenítőnek is jó lehet a zsibbasztófű

A modern kultúrákban főleg bőrápoló szerként ismerik a zsibbasztófű nevű dél-amerikai növényfajt, hiszen nagyszerű gyulladáscsökkentő, arcfiatalító tulajdonságokkal bír. Őshazájában ennél jóval praktikusabb célra használják: például fájdalomcsillapítóként, kifejezetten fogfájás idején. Most úgy tűnik, akár még érzéstelenítőként is megállhatja a helyét a zsibbasztófű természetes kivonata.

fajdalomcsillapito noveny fogaszat
Acmella oleracea, vagy zsibbasztófű.

A Cambridge Egyetem kutatócsoportja és vezetőjük, Dr. Francoise Barbira voltak azok, akik nemrégiben alátámasztották, hogy az amazóniai esőerdőkben őshonos Acmella oleracea, más néven zsibbasztófű nem csak a fogfájást képes enyhíteni, hanem ahhoz is elég erős, hogy a ma használatban lévő érzéstelenítő injekciókat helyettesíthesse – persze nem mindegy, hogy milyen komolyságú beavatkozásról van szó.

Dr. Barbira elmondta, alapötletét egy harminc évvel ezelőtti történet szolgáltatta, ekkor ugyanis hosszabb időt töltött el egy perui törzzsel, akik még ma is sámánizmussal gyógyítanak. Ott tartózkodása alatt megfájdult a foga, s a törzs zsibbasztófüvet javasolt gyógyírnek, ami azonnal meg is szüntette a panaszokat.

(X) hirdetés

Nem sokkal később a szakértőt Cambridge-be hívták, hogy a természetes növényi gyógymódokról tartson előadást, ekkor mutatta be a közönségnek a zsibbasztófüvet. Később ez lett az első növény, ami a klinikai teszteken átment, s valóban hatékony orvosságként került bejegyzésre.

Mivel napjainkban teljesen természetes fájdalomcsillapító megoldásokról nem tudunk a fogászatban – ami azonban kiemelten szükséges lenne például a csecsemők fogzási időszaka alatt – az emberek vélhetően örülnének egy ilyen szernek, tette hozzá Dr. Barbira.

Item added to cart.
0 items - Ft