Ne siessünk annyira! – A reggeli dohányzás a legveszélyesebb

A dohányosok többsége alighogy felébredt, szereti cigarettázással, kávézással, esetleg mindkettővel egyszerre indítani a napot. Bár nyugalmas lehet ilyen szertartásossággal indítani a reggeleket, úgy tűnik, minél hamarabb gyújtunk rá a felébredésünket követően, annál veszélyeztetettebbek vagyunk bizonyos rákos megbetegedéseket illetően.

reggeli cigarettazas

Kétezer felnőttkorú, amerikai dohányos életmódját és egészségi állapotát vette górcső alá a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatócsoportja, akik első körben arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok a felkelés után mikor gyújtanak rá az első cigarettájukra. Sajnos a többség (32%) az ébredést követő öt percben már káros szenvedélyének hódol, majdnem ugyanennyien (31%) harminc percen belül, 19 százalék pedig egy óra elteltével nyúl először a cigarettája után.

Dr. Steven A. Bransletter, a kutatás vezetője elmondta, a dohányzás miatt kialakuló rákos megbetegedésekre (pl. szájüregi rák, tüdőrák) azoknak van a legnagyobb esélyük, akik az ébredést követően szinte azonnal rágyújtanak. Ilyenkor sokkal mélyebben szívnak bele cigarettájukba, sokkal teljesebben lélegzik be azt – ezt támasztotta alá a résztvevőktől vett vérvizsgálat eredménye is. Kiderült, hogy a korai dohányosok vérében sokkal magasabb a dohányfüstben is megtalálható nitrozamin (NNAL) szintje, mint azoknál, akik várnak egy-két órát, mielőtt rágyújtanának.

(X) hirdetés

A legoptimálisabb természetesen az lenne, ha nem csak kora reggel, de általában véve is kerülnénk a dohányzást, egy szenvedélybeteg vérében az említett NNAL vegyület szintje 150-200-szorosa is lehet egy nemdohányzónál mért laboreredményekhez képest, ami erősen megnöveli a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Item added to cart.
0 items - Ft