Nanogyémántok segíthetik a fog gyökérkezelés utáni regenerálódását

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) Fogászati és Mérnöki Karának együttműködéséből olyan újszerű felfedezés született, ami forradalmasíthatja a gyökérkezelés világát.

A gyökérkezelés a fogmegtartás ma ismert leghatékonyabb módszere, azonban az idegek és szövetek eltávolítását követően a fog belsejében bakteriális szennyeződések keletkezhetnek, ami veszélyeztetheti a fog hosszú távú megtartását.

Gyökérkezelés során az eltávolított idegek és szövetek helyét ún. gutta percha nevű anyaggal zárják le, ami a továbbiakban biztosítja, hogy ne kerüljön szennyeződés a gyökércsatornába.

(X) hirdetés

A gyökércsatorna fertőtlenítése kulcsfontosságú a gyökérkezelés során, a gutta percha anyag azonban önmagában nem mindig elegendő a további fertőzések megakadályozásához, hiszen az anyag sérülhet a beavatkozás során, esetleg olyan légtasakok alakulhatnak ki, melyeken átszivároghatnak a baktériumok, gyulladás kialakulását eredményezve.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóirat 2017. október 23-i számában publikált tanulmányban a Kaliforniai Egyetem munkatársai a fenti probléma megoldására szolgáló ún. nanogyémántok alkalmazásával kísérleteztek.

Nanogyémántoknak olyan aprócska, szabad szemmel nem látható szénrészecskéket nevezünk, melyekből több millió is elhelyezkedhet egy gombostűfejnyi területen. Bár külső megjelenésükben a nanogyémánt részecskék egy futball labdára emlékeztetnek, olyan csiszolt élekkel rendelkeznek, mint a gyémántok, ráadásul éppen ezek a felületek teszik lehetővé, hogy a nanogyémántok gyógyszerek és képalkotó anyagok széles skáláját tudják közvetíteni.

(X) hirdetés
Nanogyémánt részecskék mikroszkópikus nagyításban. /Kép: Ningbo CrysDiam Industrial Technology/

Hogy megreformálják a gyökérkezelés után fertőzésre hajlamos területek regenerálódását, a kutatók nanogyémántokat vegyítettek gutta percha-val, így javítva a hagyományosan gyökértömésre használt anyag protektív tulajdonságait.

A szakemberek a gyakorlatban három páciens gyökértömésének elkészítésénél használtak nanogyémánt-bevonatú gutta percha-t (NDGP-t). Sikerült igazolni, hogy a beültetett anyag jóval ellenállóbb, így kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos gutta percha.

Mindhárom páciens megfelelően felgyógyult, szokatlan fájdalmat és fertőzést egyik esetben sem tapasztaltak.

Dr. Mo Kang, a Kaliforniai Egyetem endodontológus professzora szerint az anyag számos beavatkozás korlátait oldhatja fel, így a gyökérkezeléstől az ortopédián át a szövetmérnöki esetekig.

A gyakorlatban az egyik legjobb hír az, hogy az új anyag alkalmazásához nem kell új gyökérkezelési eljárást elsajátítania a fogorvosoknak, ami felgyorsíthatja az új anyag elterjedését a fogorvosi praxisokban.

A Kaliforniai Egyetem Fogászati Karán dolgozó Dr. Dean Ho professzor szerint a nanogyémántok egyedi tulajdonságait kihasználva a kutatók,  az orvosok és a fogorvosok is kulcsfontosságú változásokat érhetnek el saját szakterületükön.

Dr. Ho, mint a nanogyémántok orvosi felhasználásának világszerte elismert úttörője az elmúlt évtizedben onkológusokkal, rákbiológusokkal, gépészmérnökökkel, kémikusokkal együttműködve folyamatosan azt kutatta, hogy a nanogyémántok miként járulhatnak hozzá a fogászati kezelésekhez, a rákgyógyításhoz, a regeneratív orvosláshoz vagy épp az antimikrobiális kezelésekhez.

Item added to cart.
0 items - Ft