Mobilalkalmazás mutatja meg az élelmiszerek cukortartalmát

Nagy-Britanniában arra próbálják ösztönözni a szülőket, hogy mielőbb töltsenek le egy ingyenes mobilalkalmazást, ami segít kideríteni, hogy pontosan mennyi cukor található egy adott élelmiszerben. Az applikáció fejlesztői azt remélik, a felhasználóbarát program segíthet egészségtudatosabb döntéseket hozni a boltokban, segítségével pedig visszaszorítható a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség vagy a fogszuvasodás.

mobilalkalmazas
A Sugar Smart App könnyen értelmezhető formában mutatja meg az élelmiszerek cukortartalmát. /Kép: BBC/

 

A „Sugar Smart App” névre keresztelt alkalmazás egy adott élelmiszer vonalkódjának leolvasása után megjeleníti a kijelzőn, hogy a termék mennyi cukrot tartalmaz grammban vagy kockacukrok számában kifejezve – adja hírül a BBC.

Fejlesztői azt remélik, az applikáció segíthet a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség visszaszorításában és a családok is egészségesebb ételeket fognak vásárolni.

(X) hirdetés

A Public Health England közegészségügyi intézmény adatai szerint a brit gyerekek háromszor annyi cukrot esznek, mint amennyi a normális szint lenne. Megfigyeléseik szerint egy átlagos 4-10 éves gyermek évente 22 kg hozzáadott cukrot fogyaszt az élelmiszereken keresztül.

Ez a cukormennyiség évi 5 500 db kockacukornak felel meg – melynek nagyobb a tömege, mint egy átlagos 5 éves gyermeké.

Az applikáció adatbázisába több mint 75 000 terméket vezettek fel, így a szülők bátran válogathatnak a boltokban.

(X) hirdetés

Dr. Alison Tedstone, a Public Health England munkatársa szerint a gyermekek túl sok cukrot fogyasztanak, ami fogszuvasodáshoz, testsúly-gyarapodáshoz és komolyabb egészségügyi panaszokhoz vezethet, akár gyermek-, akár felnőttkorban.

A túlsúlyos felnőtteknél sokkal nagyobb a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélye.

„Ha csak egyetlen dolgot javasolhatnék a szülőknek, az lenne, hogy tüntessék el a cukros italokat a gyermekük étkezéséből és helyettesítsék alacsony cukortartalmú italokkal, vízzel vagy tejjel, melyek mind nagyszerű alternatívát jelentenek.”

A szakértő azt is hozzátette, az emberek meglepődnének, ha tudnák, hogy mennyi cukrot tartalmaz egy átlagos joghurt vagy gyümölcslé.

Egyes élelmiszerek cukortartalma (kockacukorban kifejezve):

– 1 doboz kóla – 9 db kockacukor
– 1 tábla csokoládé – 6 db kockacukor
– 1 kis dobozos gyümölcslé – több mint 5 db kockacukor

Ajánlott napi cukorfogyasztás maximuma gyermekeknél:

– 4-6 év között: 5 db kockacukor (19 g)
– 7-10 év között: 6 db kockacukor (24 g)
– 11 év felett: 7 db kockacukor (30 g)

Item added to cart.
0 items - Ft