Minden cukrozott üdítő árt a fogaknak

A Sydney Egyetem legújabb kutatása szerint hétből egy felnőtt naponta több mint két pohár cukros üdítőt iszik. Sajnos aki napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat, kétszer-háromszor akkora eséllyel szenved fogászati panaszoktól, mint az, aki kerüli az ilyen folyadékokat.

Az Australian and New Zealand Journal of Public Health folyóirat 2017. november 22-i számában publikált kutatási anyagban a cukrozott üdítőitalok fogakra gyakorolt hatását vizsgálták gyermek- és felnőttkorban.

A vizsgálatba összesen 3671 iskolás korú gyermeket (6-10 év) és felnőtteket vontak be. Sajnos az eredmények szerint az energiaitalok a legnépszerűbb „frissítők” a gyermekek körében, de a felnőttek 20 százaléka is fogyaszt naponta legalább 2,5 deciliter energiaitalt.

(X) hirdetés

Dr. Louise Hardy, a Sydney Egyetem munkatársa, a kutatás vezető szerzője szerint tanulmányuk eredménye alátámasztja a szénsavas üdítőkre egyre több országban kivetett „cukoradó” létjogosultságát.

„Napi fél liter cukros üdítő durván 11 teáskanálnyi cukornak felel meg, ami az elfogyasztott ételekben lévő cukortartalom figyelembevétele nélkül is jelentősen túllépi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt szintet” – mondja Dr. Hardy.

A tanulmány vizsgálta a különböző típusú cukrozott üdítőitalok és a szájüregi panaszok közötti összefüggéseket, azonban a konklúzió szerint nincs jó választás.

(X) hirdetés

A tiszta gyümölcslevek kivételével a cukrozott italok fogyasztása gyakori fogfájást és a fogászati panaszok miatt kialakuló táplálkozási problémákat eredményez.

Dr. Hardy azt is hozzátette azt is, hogy hosszú távú stratégiák kidolgozására van szükség, melyekkel csökkenthető a cukrozott üdítőitalok fogyasztásának mértéke, ami a jelenlegi szinten nem csak súlyproblémákhoz, de fogászati panaszok kialakulásához is vezethet.

A rossz fogaknak jelentős és hosszú távú szociális és egészségügyi következményei vannak. Erőteljes fájdalmat és szenvedést okoznak, befolyásolják az adott személy ételválasztási szokásait, beszédstílusát és életminőségét” – mondja a szakértő.

A fogyasztási ráta meghatározása mellett arra is sikerült fényt deríteni, hogy a fogászati problémák azon felnőttek körében a leggyakoribbak, akik diétás szénsavas üdítőket isznak.

Ezen kapcsolat tisztázásához további kutatásokra lehet szükség, a szakértők számára ugyanis nem egyértelmű, hogy más táplálkozási szokások vagy a diétás üdítőkben használt mesterséges édesítőszerek okozzák a problémát.

Item added to cart.
0 items - Ft