Miért nem használunk fogköztisztítókat? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kifogásokat

Jellemzően akkor döbbenünk rá, hogy az emberek többsége nem használ semmilyen fogköztisztítót, amikor elmegyünk egy szupermarketbe. Óriási kínálat, roskadozó polcok, ugyanabból a termékből négy, öt- vagy ennél is több márka termékei sorakoznak – mindegy, milyen szempontok alapján, csak vásároljanak az emberek. Aztán elmegyünk a szájápolási részlegre. Fogkrémből elég jó a felhozatal, fogkefére sem lehet panaszunk, a szájvíz is egyre népszerűbb, de mi van a fogköztisztító termékekkel? Azokat hol találjuk? Ja, hogy nincsenek. Vagy mégis? Ha jobban megnézzük… igen, az az egy doboz fogselyem lesz ott legalul.

fogselyem hasznalata kifogasok fogaszat
Érdemes már gyermekkortól hangsúlyozni a fogköztisztítás fontosságát.

Minderre magyarázatot találni összetett feladat, de az egyik legerősebb indok valószínűleg az, hogy nincs igény a fogköztisztítókra, így sem a beszállítók sem pedig az áruházak nem foglalkoznak vele. Aki ilyen „nem hétköznapi” igénnyel rendelkezik, az menjen drogériába vagy patikába, ehhez már egyfajta beállítottság szükséges, mondhatjuk úgy is, hogy megszállottság?

Úgy néz ki, egyelőre nem épült be a köztudatba a fogközök tisztán tartásának fontossága, pedig értéke felbecsülhetetlen. Nem csak a fogkőképződés, az ínygyulladás (később az ínysorvadás), a fogszuvasodás előzhető meg vele, de a fogpótlások, fogszabályzók tisztán tartásához is elengedhetetlen. Mégsem használjuk. Miért?

(X) hirdetés

Ha megkérdezzük az emberektől, sokféle választ kaphatunk. Sőt, a többség tudja is, hogy mi az a fogselyem, egyre többen ismerik az interdentális fogkefe fogalmát, de mégsem használják.
Szerencsére minderre van egy rakás magyarázatunk, ezeket gyűjtöttük össze, hátha valaki ráismer a saját kifogására.

„Teljesen felesleges a fogköztisztítás, mert mindennap kétszer fogat mosok.”

Legyen bármilyen kifinomult a technikánk, használhatunk akár elektromos fogkefét is, fogközeinkbe akkor is beszorulnak az ételmaradékok – a hátsó, szélesebb fogközökben vagy koronák mellett pedig igazi gyűjtőhelyet találunk. Ezek az ételmaradékok – mivel onnan a nyál nem képes kimosni a lepedéket – szépen elkezdenek lebomlani, s a cukorral táplálkozó, fogszuvasodást okozó baktérium már munkához is lát.

(X) hirdetés

„Rendszeresen szájvizet használok, az elég a fertőtlenítéshez.”

Való igaz, hogy a szájvizek kitűnő baktériumölő hatással bírnak, a zubogtatással pedig jó néhány fogközből kimoshatjuk a lepedéket, ám ne gondoljuk azt, hogy ez elég. Ha fizikailag (fogkefével, fogközkefével vagy fogselyemmel) nem távolítjuk el a fogaink felszínére tapadt plakkot, akkor abból ugyanúgy képződhet fogkő vagy alakulhat ki fogszuvasodás.

Fogközeinkben sok minden elbújhat... Kreatív reklám az Oral-B-től.
Fogközeinkben sok minden elbújhat… Kreatív reklám az Oral-B-től.

„Ezek a termékek túl drágák ahhoz, hogy rendszeresen megvásároljam őket.”

Minden termékcsoportnál találkozhatunk alacsony és magas árszínvonalú árukkal. Léteznek olcsó, de kiváló fogselymek és fogköztisztítók, érdemes böngészni a tesztjeink között, hogy megtaláljuk a saját lehetőségeinkhez legjobban illeszkedő terméket. Tapasztalataink szerint havonta ezer forint körül kihozható a fogköztisztítók megvásárlása.

„Nem tudom, hogyan kell őket használni.”

Ez a legérthetőbb kifogás mind közül, ugyanakkor ez oldható meg a legegyszerűbben. Összegyűjtöttük a fogselyem és az interdentális fogkefe használatának alapszabályait, videóval illusztrálva.

„Túl sok ideig tart a fogköztisztítás, nekem erre nincs energiám.”

Igaz, egy hosszú nap után az ember szíve szerint csak bedőlne az ágyba és aludna másnap reggelig anélkül, hogy a kezébe kelljen vennie a fogkeféjét vagy a fogköztisztítóját. Szerintünk elég csak elkezdeni ezt a szokást, néhány hét és el sem tudjuk majd képzelni a fogmosást fogköztisztítás nélkül. Ennek az oka főleg az, hogy amikor az ember szembesül vele, hogy az alapos, vagy annak hitt fogmosás után milyen óriási ételdarabokat halászhat ki a fogközeiből, akkor nem akar majd így lefeküdni. Jobb érzés tiszta fogazattal, ápoltan álomba szenderülni, még akkor is, ha két perccel tovább kell a fürdőszobában maradni.

Így néz ki mikroszkóp alatt a fogselyem: a lila területek a plakkot jelzik, ami hozzáragadt a fogselyem kék szálához.
Így néz ki mikroszkóp alatt a fogselyem: a lila területek a plakkot jelzik, ami hozzáragadt a fogselyem kék szálához.

„Túl szűk fogközeim vannak, én oda semmivel nem férek be.”

Elvileg minden fogköz megtisztítható. Ha fogköztisztító kefével próbálkozunk, keressünk olyan gyártót, ami nagyon vékony fejeket kínál. Erről tájékozódhatunk a patikában, drogériában, minden fogköztisztítóra rá van írva a mérete, keressük a legkisebbet. Először vásároljunk kis kiszerelést, vagy vegyes méretkínálatú csomagot, hogy könnyen bekalibrálhassuk, nekünk melyik méret a megfelelő. /Legalább kétféle fejre szükségünk lesz, hátul általában mindenkinek szélesebb a fogköze, mint elől./ Gyakorlás közben próbálgassunk a külső és a belső oldal felől is bejutni a fogközbe, van, hogy az egyik irányból nehezebben, a másik irányból könnyebben boldogulunk.
Ha nem jött be a fogközkefe, váltsunk fogselyemre. Jó minőségű, viaszolt terméket válasszunk, a bevonat segíti a becsúszást a fogak közé.

„Mindig vérzik a fogközöm, ha ilyen terméket használok.”

Ennek oka lehet a már kialakult ínygyulladás, ezzel érdemes fogorvoshoz fordulni, mert később ínysorvadás is lehet az ártatlan ínyvérzésből.
Az is előfordulhat, hogy a technikánk helytelen és tényleg megsértjük az ínyünket. Mind a fogselyemnél, mind pedig a fogköztisztítónál figyeljünk rá, hogy lassan helyezzük be az eszközt a fogközökbe.

Item added to cart.
0 items - Ft