Miért érezzük az édes ízeket keserűnek fogmosás után?

Fogmosás után, bár jóval tisztábbnak érezzük a szájüregünket, olyan mellékhatásokat is tapasztalhatunk, mint a száj kiszáradása vagy a módosult ízérzékelés. Ezek közül az egyik legfurcsább helyzet az, amikor fogmosás után hirtelenjében az édes ízek inkább keserűnek hatnak. Tudjuk meg, hogy miért!

fogkrem izerzekeles

Az Amerikai Vegyészeti Társaság díjnyertes, Bytesize Science névre keresztelt videósorozatában ehhez hasonló hétköznapi jelenségekre próbálnak tudományos, ám érthető magyarázattal szolgálni az embereknek. Ahhoz, hogy megértsük, mi történik az ízérzékelésünkkel a fogmosás után, a kémia és a biológia tudástárát együttesen kellett segítségül hívni.

Először is tudnunk kell, nyelvünk egy rendkívül összetett érzékelőszerv: felületén összesen tízezer ízlelőbimbó található, melyek mindegyikén közel száz darab ún. ízreceptor sejt helyezkedik el, ami az öt alapíz (édes, sós, keserű, savanyú, umami) azonosításáért felelős. Ezek a sejtek önállóan csak egyetlen íz felismerésére képesek, így tehát vannak külön édes ízt érző sejtjeink, külön sós ízt érző sejtjeink, és így tovább.

(X) hirdetés

[stextbox id=”info” defcaption=”true” float=”true” align=”right” width=”250″]A néhány éve umami néven bevezetett ötödik íz egy kellemes, húsos aromát takar, érezhetjük a parmezánban, a sonkában és a paradicsomban is.[/stextbox]

Az, hogy fogmosás után megváltozik-e az ízérzékelésünk, attól függ, hogy milyen összetevőkből áll a fogkrémünk. A legtöbb fogpaszta tartalmaz vizet, különböző abrazív anyagokat, melyek dörzshatásuk révén képesek eltávolítani a fogaink felszínére tapadt baktériumokat és plakkot, valamint találunk még fluoridot és különböző habosító anyagokat is a termékekben.
A rejtély kulcsa ez utóbbiban keresendő: a legtöbb gyártó nátrium-lauril szulfátot (röviden: SLS) használ a fogkrémek gyártásához, ez felel az anyag felhabosodásáért.

Az SLS azonban másra is képes: hatástalanítja az édes ízt érzékelő sejteket és elpusztítja azt a foszfolipid nevű vegyületet a szájüregben, ami alapesetben meggátolja a keserű íz érzetét. Ez a két hatás együttesen már elég hozzá, hogy egyrészt ne érezzük az édes ízt, másrészt pedig a keserű íz utat találjon magának az ízlelőbimbóinkhoz, ahonnan az idegsejtek már küldik is az üzenetet az agyunknak: ez a darab csokoládé vagy pohár narancslé fogmosás után nem is olyan édes, mint amilyennek lennie kellene.

(X) hirdetés

Az eredeti, angol nyelvű videó:

Item added to cart.
0 items - Ft