Mi okozhatja a nyelv fehéres elszíneződését?

A nyelvre nem csak evés, de beszéd és nyelés közben is óriási szükségünk van, épp ezért fontos, hogy tökéletes egészségnek örvendjen. Ideális állapotban a nyelv rózsaszín, felszínét ízlelőbimbók tömege fedi. Mégis miért fordulhat elő, hogy a nyelv ebből az egyensúlyi állapotból kizökkenve fehér színűvé válik?

nyelv feher elszinezodese

Noha legtöbbször ártalmatlan elváltozásokról, gombás fertőzésekről van szó, az elszíneződött nyelv olykor komolyabb betegségek meglétére is utalhat, például vitaminhiányos állapotra, AIDS-re vagy szájüregi rákra. Épp ezért nem szabad félvállról vennünk a problémát, szakorvost kell felkeresni panaszunkkal, hogy ő állíthassa fel a pontos diagnózist.

Túlzott mennyiségű lepedék

(X) hirdetés

Ha a szájüreg elhanyagolt és nem fordítunk elég figyelmet a fogak, az íny és a nyelv tisztán tartására, akkor nem fog egészségesnek tűnni a nyelvünk akkor sem, ha egyébként semmilyen probléma nem áll fent. Szájápolási rutinunkba érdemes beépíteni a nyelvkaparó használatát, ami segít megszabadulnunk az elhalt sejtektől és lepedéktől, ennélfogva segít megelőzni a kellemetlen szájszag kialakulását.

Folyadékhiány

Egy ártalmatlan megfázás, vírusos vagy lázzal járó betegség idején megtörténhet, hogy dehidratálódik szervezetünk, vizet veszítünk, melynek pótlására ilyenkor különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Ha szájüregünk kiszárad, elszaporodhatnak benne a baktériumok, ami szürkés-fehéres elszíneződésként jelentkezhet a nyelv felszínén. A megfelelő vízpótlás mellett érdemes megtanulni, hogyan kell ápolni szájüregünket betegség idején.

(X) hirdetés

Szájnyálkahártya leukoplakia

Általában valamilyen irritáció vagy dohányzás hatására jelentkező betegség, ám öröklődő hajlam is szerepet játszik a felbukkanásában. Nem csak a nyelven, de a nyelv alatti területen és az arc belső felét borító nyálkahártyán is fehéres színű szarusodás jelentkezhet. Felszíne laza szerkezetű és hullámos, teljesen ártalmatlan elváltozás, de mindenképp érdemes szakemberrel is ellenőriztetni, hiszen más, komolyabb betegségek is hasonló tüneteket produkálnak.

Candida fertőzés

Minden második ember szájüregében jelen van a Candida gomba, anélkül, hogy bármilyen tünetet produkálna. Szájgombáról vagy szájpenészről akkor beszélünk, ha a nyelven és a szájüregben fehér területek jelennek meg. Leggyakrabban csecsemőknél vagy idős embereknél, műfogsort viselőknél jelentkezik a betegség, de cukorbetegségtől, leukémiától vagy rosszindulatú daganattól szenvedők, erős gyógyszeres kezelésben részesülők is tapasztalhatják a tünetek felbukkanását. Gyógyítására általában gyógyszeres kezelések, speciális szájöblögetők szolgálnak.

Linchen ruber planus

Az autoimmun betegség érintheti a bőrt és a nyálkahártyát. Bár a bőrön vöröses kiütések jelentkeznek, a nyelven fehéres színű csíkok formájában tűnik fel a betegség. Kezelése általában a tünetek enyhítését jelenti, ehhez hozzátartozik a dohányzás elhagyása és a megfelelő szájhigiénia elsajátítása majd fenntartása is.

Item added to cart.
0 items - Ft