A mesefilmek sokat segíthetnek a gyerekfogászaton

Szülőként olykor komoly kihívást jelent orvoshoz, fogorvoshoz vinni a gyermeket. Önszántukból ritkán szeretnek a doktorbácsi/doktornéni keze alá kerülni, ha viszont erőltetjük a dolgot, esetleg lefogjuk a gyermeket, az annál rosszabb, ráadásul jó eséllyel egy életre bevésődik emlékezetükbe a negatív tapasztalat.  

gyermekfogaszat-mesefilm

Szerencsére vannak módszerek, melyekkel a gyerekek hatékonyan motiválhatók vagy legalább megnyugtathatók, ha mégis az orvosi székbe kerülnek – ilyen például a mesefilmek sugárzása, ami egy friss tanulmány szerint különösen jó hatással van rájuk.

A kulcs a figyelemelterelés, tudjuk meg abból a svéd-szaúdi klinikai tanulmányból, melyet az Acta Odontologica Scandinavica fogászati folyóirat hasábjain publikálták. A gyors és eredményes kezelésekhez gyakran elég elterelni a gyermekek figyelmét a történtekről, így feszültségük csökken, együttműködési hajlandóságuk azonban megnő.

(X) hirdetés

A fogászati félelem nagyon gyakori jelenség a gyermekek körében. Ennek hátterében gyakran a szülők aggodalma, szorongása áll, melyet a gyermek rövid idő alatt átvesz, így nem képes uralkodni érzelmein és sírással, ellenkezéssel reagál a beavatkozásra. Becslések szerint ötből egy iskolás korú gyermek fél a fogorvostól.

Tanulmányok szerint a fogászati fóbiától szenvedő gyermekek sokkal fájdalmasabbnak élik meg a kezelést és gyakran meghiúsítják annak véghezvitelét. A helyzet megoldásaképp a svéd-szaúdi kutatócsoport gyermekközpontú megoldással kísérletezett: azokra a gyerekekre, akik helyreállító fogászati kezelésre jelentkeztek a rendelőben, virtuális valóság szemüveget helyeztek és mesefilmet játszottak le nekik, ezzel próbálva elterelni figyelmüket a kezelésről.

A vizsgálatba összesen ötvenhat, 7-9 éves korú gyermeket vontak be, akiknél korábban már tapasztaltak szorongást a kezelések során. Véletlenszerűen elkülönítették a gyermekeket két csoportra – az egyik csapat a kezelés közben virtuális valóság szemüvegen keresztül a kedvenc mesefilmjét nézhette, míg a másik csapat nem részesült audiovizuális figyelemelterelésben.

(X) hirdetés

Amikor a gyermekek szorongását és együttműködési hajlandóságát vizsgálták, egyértelműen kiderült, hogy a figyelemelterelésben részesült gyerekek kisebb szorongást éltek át és jóval együttműködőbbek voltak, különösen az érzéstelenítő injekció beadásakor.

A szorongás szintjének meghatározásához a szakemberek olyan életjeleket vizsgáltak, mint a pulzus vagy a vérnyomás. Szembetűnő volt, hogy a figyelemelterelésben nem részesülő gyermekeknél mennyivel magasabb pulzusszám jelentkezett az injekció beadásakor, mint a mesefilmet néző gyermekeknél. Jóllehet, amikor megkérték a gyermekeket, hogy értékeljék a kezelés alatt érzett szorongást és fájdalmat, a két csoport beszámolói között nem mutatkoztak ilyen szembetűnő eltérések.

Habár további tanulmányokra is szükség lehet, hogy a kísérletből gyakorlat legyen és a rendelőkben egyszer audiovizuális eszközökkel próbálják meg elterelni a páciensek figyelmét, az egyszer biztos, hogy a módszer ígéretes és könnyebbé teheti mind a gyermekek mind pedig a kezelőorvosok dolgát.

 

MIKOR ÉRDEMES FOGORVOSHOZ VINNI A GYEREKET?

Szülőként nagyon sokat tehetünk a gyermekkori szorongás megelőzéséért. Ennek első lépéseként vigyük el minél hamarabb a gyermeket fogorvoshoz – a szakmai szervezetek az első látogatás időpontját legkésőbb 1 éves korra teszik.

Az idejében megkezdett ismerkedés, a kezelések nélküli rutin ellenőrzések segítenek megszokni a fogorvosi rendelő légkörét, mind a gyermeknek, mind pedig a felnőttnek. Mivel a gyermekek nagyban másolják a szüleik viselkedését, ha úgy érezzük, hogy túl feszültek vagyunk, bízzuk inkább a másik szülőre vagy egy rokonra a gyermek kíséretét.

Mivel a helytelen táplálkozás és a megfelelő szájhigiéné hiányában az óvodás korú gyermekek negyedének már van szuvas foga, próbáljuk meg megelőzni a szájüregi panaszok kialakulását!

– Naponta kétszer mossuk meg gyermekünk fogait, lehetőleg fluoridos fogkrémmel (a gyermekfogkrémek csökkentett fluoridmennyiséggel rendelkeznek)!

– Óvodás kortól vezessük be a mindennapos fogköztisztítást is a szájápolási rutinba! Kezdhetünk keretes fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével, esetleg speciálisan gyerekeknek készülő szájzuhannyal.

– Kerüljük a cukros, szénsavas üdítők fogyasztását, pl. kávé, kóla, cukrozott gyümölcslevek, gyümölcspépek, helyette tiszta vizet adjunk gyermekünknek.

– Szorítkozzunk közvetlenül az étkezések után fogyasztott finomságokra, ne hagyjuk, hogy a gyermek egész nap ropit, csipszet vagy édességeket fogyasszon, mert így nem képes a szájüreg pH értéke visszaállni a normál értékekre.

 – 6 havonta látogassuk meg fogorvosunkat egy rutin ellenőrzésre, ahol a saját és gyermekünk fogait is ellenőrzi a szakember, így idejében megelőzhetjük a szájüregi betegségek kialakulását.

Item added to cart.
0 items - Ft