Megkérdőjelezetté vált a parodontális terápia hatása a magas vérnyomásra

A fogágybetegség és a magas vérnyomás közötti kapcsolat vizsgálata nem újkeletű. Sajnos még mindig nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték az ok-okozati összefüggés igazolásához, ráadásul egy friss tanulmány szerzői szerint még több randomizált vizsgálat elvégzésére van szükség a parodontális terápia hatásainak precíz meghatározásához. 

A University College London (UCL) Eastman Dental Institute kutatócsoportja összesen 81 tanulmány eredményeit vizsgálta 26 országból, hogy megállapítsa, van-e egyértelmű kapcsolat a fogágybetegség és a magas vérnyomás között.

A UCL Parodontológiai Tanszékének munkatársa, s egyben a tanulmány szerzője, Prof. Francesco D’Aiuto így nyilatkozott: 

(X) hirdetés

“Lineáris összefüggést figyeltünk meg: minél súlyosabb a parodontózis, annál nagyobb a hipertónia valószínűsége. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a fogágybetegségben szenvedő pácienseket tájékoztatni kellene a magas vérnyomás kockázatáról és olyan életmódbeli tanácsokkal ellátni, mint a testmozgás és az egészséges diéta, melyek megelőzhetik a hipertóniát.” 

E szorosnak tűnő kapcsolat ellenére D’Aiuto professzor úgy véli, a hipertónia kezelése jóval komplexebb, mint pusztán a fogágybetegség terápiája. Tizenkét intervencionális tanulmányból mindössze ötnél jegyeztek fel a parodontális ellátás hatására csökkenő vérnyomás értékeket, ráadásul ez a változás egészséges vérnyomású embereknél is jelentkezett. 

“A parodontális terápia hatására csökkenő vérnyomásra utaló összefüggések továbbra sem elég meggyőzőek. Szinte az összes intervencionális tanulmánynál megfigyelhető, hogy nem a vérnyomásváltozás volt az elsődleges eredmény. További véletlenszerű vizsgálatokra van szükség a parodontális terápia vérnyomásra gyakorolt hatásának pontos meghatározásához” – összegzi a kutatócsoport álláspontját D’Aiuto professzor. 

(X) hirdetés

Mialatt a szakmai szervezetek az összefüggéseket próbálják alátámasztani, addig sem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a fogágybetegség a világ lakosságának 50%-át érintő probléma, míg a magas vérnyomás a korai halálokok között az első helyen szerepel. Mindezt figyelembe véve a professzor szerint a fogászati szakembereknek igen körültekintően kellene bánni a hipertóniás betegekkel.

 

Item added to cart.
0 items - Ft