Május 12., az Egészséges Íny Napja – Kezdjük el az odafigyelést!

Az egészséges fogíny noha természetes állapot, statisztikák szerint az ínybetegség 2010-ben már a világ 6. leggyakoribb megbetegedése volt, becslések szerint világszerte több mint 700 millió embert érint valamilyen mértékben. Az Európai Parodontológiai Szövetség (EFP) által útjára indított „Egészséges Íny Napja” elnevezésű figyelemfelhívó kezdeményezés célja, hogy mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság körében egyre nagyobb figyelemben részesüljön a fogágybetegség, melynek következményei nem korlátozódnak kizárólag a szájüregre.
egeszseges-iny-napja-2017

Az Európai Parodontológiai Szövetség 29 nemzetközi szakmai szervezettel, köztük a hazai Parodontológiai Társasággal karöltve olyan országokon átívelő kampányba kezdett, melynek célja a lakosság és az egészségügyi dolgozók figyelmének felhívása az ínybetegségekre.

37 ország adatait vizsgálva kiderült, hogy 2010-ben az ínybetegség a világ 6. leggyakoribb megbetegedése volt, világszerte több mint 700 millió érintett-tel. Statisztikák szerint a lágyszövetek megbetegedése 30-40 éves kor körül kezd fokozódni (csúcspont: átlag 38. életév), sőt már egyre gyakoribb a gyermekkori fogágybetegség is.

(X) hirdetés

Az ínybetegségek leggyakoribb oka a felhalmozódó bakteriális lepedék, ami kezdetben az íny szöveteinek duzzanatát, pirosságát, vérzékenységét okozza, ám kezeletlenül a bakteriális fertőzés átterjed a fogakat megtámasztó csontállományra is. Immunrendszerünk válaszreakcióként támadást indít a baktériumok ellen, ám ezen védekező mechanizmus közben nem csak a baktériumok, hanem a lágyszövetek és a csontállomány is pusztulásnak indul – így alakul ki az ínyrecesszió és a fogínysorvadás.

Nem csak baktériumok okozhatnak fogágybetegséget, sajnos előfordulhat, hogy ínyvérzés, bakteriális felhalmozódás és tasakképződés nélkül alakul ki ún. nem gyulladásos destruktív fogágybetegség. A megbetegedés hátterében vélhetően olyan etiológiai tényezők állhatnak, mint a harapási rendellenességek, a szájlégzés vagy az érzelmi stressz.

Fontos tehát, hogy megkülönböztessük az ínybetegségek típusát, hiszen csak így lehet hatásos a terápia. A hagyományos mélytisztítás, fogorvosi ellenőrzés, antiszeptikus szerek, esetleg antibiotikum kúra mellett előrehaladott állapotban akár ínyplasztikára is szükség lehet.

(X) hirdetés

Ha a csontállomány fogínysorvadás következtében leépült és a fogak kilazultak vagy kiestek, a fogpótlások elkészítése előtt fontos a gyulladás megállítása.

Az ínybetegségnek azonban nem csak szájüregi következménye lehet. A felhalmozódó és tartósan fennálló bakteriális fertőzés bekerülve a véráramba a szervezet más területein is problémák kialakulását eredményezheti.

Manapság egyre több tanulmány keresi a kapcsolatot a különböző megbetegedések és a fogíny egészségi állapota között, ennek következtében néhány betegségről ma már nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy összefüggésben van az ínygyulladással.

Az EFP kiáltványa által is elismert leggyakoribb megbetegedések közé soroljuk a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegedést, egyes terhességi panaszokat (pl. koraszülés, alacsony születési súly, terhességi mérgezés, terhességi magas vérnyomás) illetve az ízületi gyulladást, az elhízást, a metabolikus szindrómát, a krónikus vesebetegséget, a kognitív funkciók romlását, a tüdőgyulladást és bizonyos daganatos megbetegedéseket.

A lista sajnos igen hosszú. A legtöbb esetben feltételezhetően az ínybetegség hajlamosít a fenti megbetegedésekre, noha nem kizárólagos okozójuk. Vannak azonban olyan esetek, például a cukorbetegség, amikor a krónikus ínygyulladás (főként más hajlamosító tényezők fennállása mellett) előre jelezheti a későbbi diabéteszes panaszokat.

Bizonyított, hogy az ínybetegség kezelése egyszerűbbé teszi a vércukorszint stabilizálását, így diagnosztizált cukorbetegeknél és egészségeseknél egyaránt fontos az íny egészségének megőrzése. Diabéteszes pácienseknek (gyerekkorban már 7-8 éves életkortól) fontos az éves fogászati ellenőrzés, mellyel nem csak a fogíny egészsége őrizhető meg, de a cukorbetegség nem kívánatos mellékhatásai is eredményesebben kivédhetők.

A szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatakor megállapítást nyert a tény, hogy az egészségtelen fogíny növeli az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának esélyét illetve az érelmeszesedés következtében kialakuló szívbetegségek előfordulását. Ilyen esetben nem csak fogászati kezelésre, de életmódváltásra és a táplálkozási szokások felülvizsgálatára is szükség lehet.

Terhesség során az egész szervezetben, így az ínyben is megváltozhat a véráram, ami ínyduzzanatot és fogágybetegséget eredményezhet. Fontos, hogy már a terhesség kezdete előtt megfelelő fogászati ellátásban részesüljön a kismama, hiszen a szervezetében felhalmozódó baktériumok eljuthatnak a magzathoz, nem kívánt komplikációkat okozva.

Az Egészséges Íny Napján tehát öreg és fiatal, férfi és nő egyaránt fordítsa a figyelmét az íny és a fogak egészségére, hiszen egy ép  szájüreg életünk végéig támogatja táplálkozásunkat, emésztésünket, hozzájárul megjelenésünkhöz, önbizalmunkhoz és végső soron segít egy egészségesebb, boldogabb élet elérésében.

A Merjmosolyogni.hu az Egészséges Íny Napjának médiapartnere.

Item added to cart.
0 items - Ft