Le a felesleges kilókkal! – A túlsúly ínygyulladást eredményezhet

Az elhízás napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Nem csak 2-es típusú cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, bizonyos daganatos elváltozásokhoz vezethet, de szájüregünk egészségére sincs jó hatással.

elhizas ínybetegseg

Az amerikai Általános Fogászati Akadémia 2013. februári közleménye szerint megfigyeléseik arra engednek következtetni, hogy az elhízottság és az ínygyulladás szoros kapcsolatban áll egymással. Ennek a jelek szerint egyszerű kémiai oka van, a plusz kilókat elraktározott szervezet ugyanis folyamatosan egy citokin nevű fehérjét termel, ami gyulladáskeltő tulajdonságokkal is bír. A citokinok megtámadhatják közvetlenül az ínyszövetet vagy gátolhatják a véráramlást az ínyben, mindegy, hiszen mindkét jelenség esetében ínygyulladás alakul ki, mondják a kutatásban részt vevő orvosok.

Sajnos csak az Egyesült Államokban a 30 év feletti lakosság felénél jelentkezik ínybetegség, ami kezeletlenül hagyva megtámadhatja a fogakat körülvevő csontállományt is, leépítve azt. A már kialakult ínygyulladás tovább emeli a citokin szintjét, így aztán egyre több területen jelentkezhet valamilyen gyulladásos megbetegedés a szervezetben.

(X) hirdetés

Az ínygyulladás első és legszembetűnőbb jele a duzzadt, vörös, vérző íny, ám kezeletlenül akár a fogak kilazulásához, azok elvesztéséhez is vezethet. Ahhoz, hogy megelőzzük az ínygyulladás kialakulását, komoly hangsúlyt kell fektetnünk a napi kétszeri fogmosásra, az egyszeri fogköz tisztításra (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével), a rendszeres szájvizes öblögetésre és a féléves fogászati ellenőrzésekre.

Item added to cart.
0 items - Ft