Különös szenvedély – Egy fogorvos, aki hírességek fogait gyűjti

Vannak, akik bélyeget, mások érméket gyűjtenek. Dr. Michael Zuk egy kicsit furcsább hobbinak hódol: hírességek fogait őrizgeti. A 49 éves általános fogász több mint 25 éve praktizál, ám a nagyközönség akkor kezdett rá odafigyelni, amikor tavaly 30 000 dollárért megvásárolta John Lennon egyik fogát, nemrég pedig Elvis Presley koronájával tette még gazdagabbá gyűjteményét. Ám Zuk nem csak emiatt szeretné, hogy odafigyeljenek rá: nyíltan felszólal a kozmetikai fogászat megtartó eljárásainak fontossága mellett és azt szeretné, ha a fogorvosokat holisztikus módon oktatnák. A Kanadában praktizáló fogorvost, aki nem mellesleg író és marketing tanácsadó is egyben, a Dental Tribune amerikai szerkesztősége kereste fel, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessük.

Dr. Zuk, mesélne egy kicsit magáról, hogy az olvasóink közelebbről is megismerhessék?

New Yorkban születtem, ám gyermekként Kanadába költöztünk. 1986-ban végeztem el a fogorvosi szakot, majd az egyik csoporttársammal és egy általános iskolai barátommal közösen nyitottunk rendelőt. Gyermekként nagyon érdekelt a művészet meg a tudomány, de nem akartam nehéz karriert magamnak. Folyamatosan új ötletekkel és találmányokkal rukkolok elő, ilyen például a „High Speed Braces” nevű fogszabályzó, ami társaihoz képest igen gyors változást eredményez, de a fogászati marketingben és különböző fejlesztési projektekben is részt veszek. Több marketing program tanácsadója vagyok és Kanadában sikeres praxist vezetek.

(X) hirdetés

Mikor és miért döntött úgy, hogy fogorvos lesz?

Mindig is felnéztem a fogorvosomra és úgy éreztem, ez a szakma nagyszerűen egyesítené a művészetek és a tudomány iránti érdeklődésemet. Középiskolában elhatároztam, hogy ez lesz az egyik elsődleges továbbtanulási célom. Akkor még nem gondoltam volna, hogy a fogászat egyszer ilyen forradalmi szakma lesz.

Egyedülálló módon olyan kezelési módszerrel állt elő, ami a kozmetikai fogászatot és a fogszabályozást ötvözi. Elmondaná az eljárás előnyeit, illetve, hogy ez a vonal miben különbözik a hagyományos megközelítéshez képest?

(X) hirdetés

Nem könnyű feladat a különböző diszciplínák ötvözése a fogászatban, főleg az oktatás minősége miatt. A legtöbb kozmetikai fogász fogszabályzó nélkül próbálja megerősíteni a fogakat, a legtöbb fogszabályzó szakorvos viszont nem gondol a porcelánhéjakra, ha szabálytalan, de egészséges fogakról van szó. A porcelánnal szemben én egyébként a kompozitot részesítem előnyben, szerintem ezt kell a fogszabályzással kombinálni, s így számos esztétikai probléma kezelhető, legyen szó kopott vagy szabálytalan fogakról. Ha megnézzük, mennyibe kerül egy teljes fogsor héjakkal való kezelése, akkor ez a kombinált eljárás annak a töredékébe kerül, sőt, kevesebb zománcot kell eltávolítanunk a fogról. Mivel a legtöbb embernek kellemetlenséget jelent a fogszabályzó viselése, a rövidebb gyógyulási idő még népszerűbbé teheti az eljárást.
Már tartok képzéseket is és úgy látom, hogy a legtöbb helyzetben sokat segít a fogak pozíciójának megváltoztatása és a kopott zománc helyreállítása.

Sokan úgy ismerik, mint a kozmetikai fogászat legnagyobb kritikusát, pedig Ön is kozmetikai fogászként kezdett. Volt valamilyen fordulópont az életében, ami ezt a változást eredményezte?

Egyszer egy nagyon vonzó fiatal hölgy jött be a rendelőmbe és azt szerette volna, hogy tegyek héjakat az egyébként nagyon szabálytalanul nőtt fogaira. Egyszerűen képtelen voltam meggyőzni róla, hogy tegyünk fel fogszabályzót, úgyhogy ott is hagyott minket. Akkoriban még nem volt meg a fogszabályozó vizsgám, de tudtam, hogy az emberek kiakadnak tőle, ha megtudják, hogy évekig fogszabályzót kell viselniük, úgyhogy jelenleg is azon dolgozunk, hogy a gyógyulási időt akár hónapokra lecsökkentsük.

Hamar megértettem, hogy milyen óriási szükség van a fogzománcra és már az iskolában is tartottam tőle, hogy túl sokat csiszoljunk le belőle. Kozmetikai fogászként azt tanultuk, hogy áldozzuk fel az egészséges fogzománcot annak érdekében, hogy esztétikusabbá tegyük a páciens mosolyát. Sok gyökérkezelést kellett végeznünk, mert a fogat elcsiszoltuk. A fogszabályozásnak is megvannak a maga veszélyei, tudom, hogy semmi sem maximálisan biztonságos, de azt gondolom, hogy a fogszabályozást részben a kozmetikai héjak és a fogtechnikai laborok tették népszerűtlenné. Mivel mindkét területet ismerem és a világ legjobb szakembereitől tanulhattam, világossá vált, hogy a legtöbb kezelési terv hibás és jórészt elméleti tudáson alapul. A fogorvosnak segítenie kellene, hogy a beteg valóban azt kapja, amit szeretne, és hogy ha van rá mód, pénzt is spóroljon neki.

A fogorvosi és az írói szakma néhány dologban azért hasonlít egymásra és mindkettő nagyon érdekli Önt. Mi tette ezeket a szakmákat rokonszenvessé?

Ha az ember komolyan veszi a szakmáját, a karrierjét vagy a hobbiját, akkor teljesen természetes lépésként következik, hogy a gondolatait lejegyzi, például könyv formájában. Az évek során sikerült nyomon követnem a fogorvosi szakma legfőbb történéseit és mivel nem szeretek tömegek előtt felszólalni és azt sem akarom, hogy tojással dobáljanak, inkább a könyvírás mellett döntöttem. Így szabadon kifejthetem az álláspontom. Tudom, hogy az élet rövid, szóval ha változást akarunk elérni, akkor fel kell állnunk és beszélni kell. Írtam egy gyermekkönyvet is, a címe: „A fogaknak nem kellene fájniuk” (Teeth Shouldn’t Hurt), ami jóval szórakoztatóbb és kevésbé vitatott munka volt.

A nyilvánosság megismerhette a véleményét a kozmetikai fogászatról, mivel írt egy könyvet „Vallomások az egykori kozmetikai fogásztól” (Confessions of a Former Cosmetic Dentist) címmel. Keresztes hadjáratot folytat az esztétikai fogászat ellen?

Én inkább az agresszív kozmetikai fogászat ellen vívok háborút. Vannak igazán nagy nevek a szakmában, akik sajnos azt tanítják a befolyásolható fiataloknak, hogy olyan eljárásokkal kezeljék az embereket, melyek roncsolják a fogakat, kitéve a pácienst egy rakás komplikációnak, na meg az életre szóló odafigyelésnek. Nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy az esztétikai fogászat rossz dolog, de egyes fogászok indokolatlan esetben is ehhez nyúlnak, mivel nem tudják, milyen más kezeléssel tudnák megoldani a problémát, vagy egyszerűen csak sok pénzt akarnak keresni.

A csapatomat egyszer már megfenyegették, egy orvos megpróbálta megrontani a kapcsolatot a beszállítóimmal, sőt volt olyan is, aki egy oktatásról próbált meg elküldeni a könyvem miatt. Az igazság néha fáj.
Az egyik konkurensem szerint a könyvvel megsértem a szakmánkat. Úgy tűnik, megfeledkeztek a szólásszabadságról! Megkértem a kiadómat, hogy egyelőre állítsák le a könyvem nyomtatását, de még van néhány példány, amit be lehet szerezni. Talán egyszer még újraindítjuk a kiadást.

Mit gondol a legújabb trendekről a kozmetikai fogászatban? Ön szerint ezek jelenthetik a konzerváló kezelések új korát?

Sokan állnak ki a kozmetikai fogászat régi stílusa mellett. Találtam például egy fogorvost az Egyesült Királyságban, aki ugyanazokat az alapelveket vallja, mint én és félelem nélkül publikál a témában, amihez elég nagy bátorság kell.
A legújabb trend a kozmetikai fogszabályozás, a baj csak annyi, hogy az oktatás elég korlátozott, a fogorvosoknak bizony be kell ruházni a képzésekbe, ahol megtanulják, hogyan kezeljék a nehéz eseteket és ott ráébredhetnek, hogy nem érdemes mindig a legegyszerűbb eljáráshoz nyúlni.

Fogászati ereklyék gyűjtőjeként is ismerik. A Lennon és Elvis relikviákon kívül van más hírességtől származó emléke?

Az emberek inkább arra figyelnek, hogy megvettem néhány fogat, pedig próbálom az általam jónak látott elképzelésekre terelni a figyelmet, próbálok érdekes projekteket kitalálni.
Ettől függetlenül arra bíztatok más fogorvosokat, hogy dolgozzanak velem a saját kollekciójukkal, ugyanis minden fognak és hírességnek van egy története. Például, Elvisnek a halála napján fogfájása volt és lehet, hogy azért gyógyszerezte túl magát, hogy enyhítse ezt a fájdalmát.
Várom egyébként Tom Cruise hívását, szólni fog, ha leesett a koronája, mert azt nekem akarja adni. Richard Kiel fém fogai is jók lennének a gyűjteményembe, amiket a James Bond filmben, Jaws karaktereként viselt. Aztán nálam van Julian Lennon tejfoga, így már három híresség fogát tudhatom magaménak.
A feleségem és a két gyerekem azt gondolja erről a hobbiról, hogy kicsit őrült, de azért megértenek.

Már több mint két évtizede praktizál. Még mindig örömét leli a munkájában vagy elgondolkozott már rajta, hogy másik szakma után néz?

Eljátszottam már a gondolattal, hogy itt lenne a visszavonulás ideje, de vettem egy nagy levegőt és azt gondoltam, van még pár évem, mielőtt szögre akasztom a köpenyemet. Mindig is szerettem a marketinget és az ötleteimmel az évek során sok fogorvosnak segítettem világszerte.
Ha az ember elhiszi, hogy minden lehetséges és olyanokkal dolgozhat, akik tudják, mit csinálnak, akkor nagy eredmények születhetnek. Engem ez motivál.

Item added to cart.
0 items - Ft